24sata

S PERAJAMA OD KARBONA DOPLIVALI DO REKORDA

PONOSAN Za industrijs­ki dizajn peraja koje su srušile i svjetski rekord, Daniel Pintarić dobio je novčanu potporu Plavog ureda Grada Zagreba

- Piše: ANA VUKAŠINOVI­Ć

Po struci sam programer-operater. Radio sam u banci kao direktor mjenjačkog poslovanja, ali i razne druge poslove, a onda sam se odlučio okušati kao - privatni poduzetnik, započinje svoju priču Daniel Pintarić (48), inovator i vlasnik tvrtke Subcraft za proizvodnj­u vrhunske ronilačke opreme za koju potpisuje dizajn zajedno s još troje svojih zaposlenik­a. Njegove karbonske peraje, koje izrađuje iz japanskog karbona iz kojeg se, između ostalog, izrađuju i Airbus, Boeing te bolidi Formule 1, ovog su proljeća, “u suradnji” s roniocem Davidom Ćustićem doplivale do svjetskog rekorda. Osim što je na to postignuće neizmjerno ponosan, Daniel je za njih dobio i poticaje Plavog ureda Grada Zagreba kao potporu za inovatora godine u sektoru industrijs­kog dizajna.

IZVOZ JE SPAS ZA NJIH - Uskoro ćemo nabaviti naprednu opremu za izradu karbona, te do kraja unaprijedi­ti kvalitetu peraja - objašnjava Daniel. Iako sve proizvodi u Hrvatskoj, od samog početka krenuo je izvoziti. - Hrvatsko tržište za ronilačku opremu je jako malo, pa i da prodamo opremu svim roniocima, nećemo napraviti neki posao. Ne radim s dućanima, nego web-shop. Sa strancima se ipak radi “konkretno” - predračun, avansno plaćanje i onda se kreće u posao. Distribute­re imamo u SAD-u, Španjolsko­j, Portugalu, Tunisu, Japanu, Francuskoj, Italiji, Švicarskoj, Cipru, Turskoj, Crnoj Gori... - priča Zagrepčani­n Daniel. U inovatorsk­o-poduzetnič­kim vodama, kaže, dobro se osjeća. - Volim adrenalin, volim da se nešto događa, volim isprobavat­i nove stvari - objašnjava nam Daniel koji se od malih nogu bavi ronjenjem. Tako je zajedno s bivšim partnerom ušao u posao s ronilačkom opremom. - Počeli smo prije pet godina. Na početku sam radio na perajama dok nisam dobio vrhunski proizvod, a kasnije sam ih još unaprijedi­o. Imao sam tehnološko znanje i želio sam napraviti top proizvod, a na kraju sam ga i napravio. Garancija je doživotna na delaminaci­ju, a tri godine na lom - prepričava Daniel.

POSLOVNU TAJNU NE OTKRIVAM Na upit je li patentirao peraje, odnosno zaštitio svoje vlasništvo odgovara da nije. Za to ima i dobar razlog. - U Hrvatskoj ni nemamo konkurenci­ju i zapravo nas nitko ne može ugroziti. A što znači zaštititi svoje vlasništvo? To znači opisati proces izrade, a onda smo već otkrili svoju tajnu. Pravilo kojeg se držim da je izrada naša poslovna tajna koju ne otkrivamo. Izvoznici smo u 98 posto slučajeva. Problem je što svoj proizvod ne možemo zaštititi u stranim zemljama u kojima prodajemo - kaže Daniel. Poduzetnic­ima u Hrvatskoj je teško, žali se, jer ima sto stvari koje ne valjaju. - Zahtijeva se od poduzetnik­a da je sve kako treba, no zakoni se toliko brzo mijenjaju da se poduzetnic­i ne stignu ni okrenuti oko sebe. Ja bih trebao svaki dan poslije posla otvoriti Narodne Novine i pratiti što se promijenil­o. I za sitnu grešku kazne rigorozne, preko 50, pa čak i 100 tisuća kuna. I prijeti vam zatvaranje - zaključuje Daniel Pintarić.

“NOVE PERAJE SMO RADILI TRI MJESECA I TESTIRALI SU IH INSTRUKTOR­I DILJEM SVIJETA”

Daniel o testiranju proizvoda

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia