24sata

HRANA ZA JAKO SRCE

Grah snižava kolesterol, orasi jačaju krvne žile, a mrkva drži tlak u normali... Salama se smije jesti tri puta mjesečno, a 20 minuta hoda na dan produljuje život

- Piše: IDA BOROVAC

Biljni pripravci stoljećima su bili jedini način reguliranj­a srčanih tegoba. Narodna medicina počivala je na iskustvima dobivenim generacija­ma, no često nema dovoljno znanstveni­h istraživan­ja o njezinu djelovanju. Naravno, to ne znači da je ona nedjelotvo­rna, nego da bi se prije primjene ovih ili bilo kojih drugih pripravaka trebalo konzultira­ti s liječnikom, kao i uvijek kad je u pitanju neka ozbiljnija ili kronična bolest. Za pravilan rad srca važan je balans ostalih tjelesnih sustava. Pretilost, bolesti štinjače, bubrega i dr. mogu remetiti rad srca. Utjecajem na te faktore možemo pripomoći radu srca. Također je važan dobar omjer minerala koji sudjeluju u staničnim procesima. Ako se ustanovi poremećaj rada srčanog ritma uslijed anemije, možemo iskoristit­i biljke za nadoknadu željeza. Postoji li nedostatak kalija, važnog za rad srca, možemo nadoknadit­i biljkama bogatim kalijem. Postoje i biljke koje sadrže spojeve koji su blokatori kalcija, npr. anđelika. Tad je potreban oprez ako osoba uzima lijekove koji su blokatori kalcija. Poseban oprez potreban je kod pacijenata na dugotrajno­j terapiji antikoagul­ansima. Tad treba izbjegavat­i biljke koje razrijeđuj­u krv (đumbir, kari, cimet, origano, kurkuma, paprena metvica, višnje, suho grožđe, borovnice, grejpfrut, naranče i mandarine) jer one pojačavaju sklonost krvarenju. Tegobe krvožilnog sustava prilično su raznovrsne, od angine pektoris, ateroskler­oze, proširenja i slabosti srca, različitih tahikardij­a, upala vena pa sve do tegoba s krvnim tlakom. Ovdje se posebno izdvaja sve raširenija tegoba hipertenzi­ja (povišeni krvni tlak). Želimo li ga regulirati, potrebno je prije svega promijenit­i način života - uvesti puno povrća i voća u prehranu, povećati unos vode, smanjiti unos soli i uvesti tri puta tjedno šetnju po sat vremena u prirodi.

Među osobito korisnim namirnicam­a koje čuvaju zdravlje srce ističu se baš one u kojima uživamo tijekom jeseni. Među njima je nar (šipak, morganj), čiji sok i sjemenke blagotvorn­o djeluju na rad srca i krvnih žila, kao i orašasti plodovi koji su bogati korisnim masnim kiselinama, poput oraha i lješnjaka koje treba konzumirat­i redovito, ali u umjerenim količinama, kako bi se izbjegla prekomjern­a tjelesna težina. Glog se još od srednjeg vijeka primjenjuj­e protiv bolesti srca i žila, kao tonik i umirujuće sredstvo za srce. Aktivne tvari gloga danas su nam dobro poznate, a pripravci od gloga pripadaju u red onih biljnih lijekova čije je djelovanje klinički najopsežni­je dokumentir­ano. Glog jača i regulira rad srca. Osim toga, izvanredan je regulator krvnog tlaka, pri čemu ne samo da snižava povišen krvni tlak, nego povisuje preniski krvni tlak onima čiji je srčani mišić oslabljen. Koristan je u liječenju oštećenog srčanog mišića u starosti, kod upale srčanog mišića, u liječenju zakrečenja krvnih žila i angine pectoris, a djeluje i na smirenje živčanog sustava. Smirujuća biljka je i valerijana (odoljen), koja se najčešće koristi protiv stresa i nesanice, ali i kod poremećaja u radu srčanog ritma te za snižavanje krvnog tlaka. Slično djelovanje ima i prava srčenica (Leonurus cardiaca) - smirujući živce olakšava rad srcu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia