24sata

Brkićev kum dilao državnim tajnama

Blaž Curić bio je s Vasom u Alfama pa je završio u aferi SMS

- Pišu: I. PANDŽIĆ, S. KRNETIĆ, V. CVOK

Afera lažnih SMS-ova kojima su Zdravko Mamić i Ivica Todorić pokušali rušiti optužnice protiv sebe, ali i Vladu Andreja Plenkovića, vratila se sad u sam vrh HDZ-a!

Jučer ujutro je uhićen i u Uskoku ispitan Blaž Curić, kum zamjenika predsjedni­ka HDZ-a Milijana Brkića i vozač potpredsje­dnika Vlade Tomislava Tolušića. Tereti ga se da je pokušao raskrinkat­i tajnu istragu i praćenje Franje Varge, čovjeka koji je ranije uhićen jer je izradio lažne SMS-ove za Zdravka Mamića. Curić je dojavio s jednokratn­og telefona Vargi da briše sve dokaze iz računala, ali policija je presrela taj poziv i uhitila Vargu prije nego što je uništio dokaze. On je, navodno, istražitel­jima rekao da nije radio samo za Mamića, nego i ranije za Milijana Brkića i Tomislava Karamarka.

Tko je onda Curiću naložio da javi Vargi da uništava dokaze? To bi trebala pokazati daljnja istraga. Curić je u iznimno bliskim odnosima s Brkićem, kum je njegovu sinu, zajedno su bili u specijalno­j jedinici Alfe i prošli ratišta...

Čuo sam da je uhićen moj kum i suborac. A Bože moj. Neka samo institucij­e rade svoj posao. Njih morate sve pitati. Poručio je to Milijan Brkić jučer novinarima na pitanje hoće li istraga Uskoka doći i do njega. Samo koji sat prije je rekao da nema nikakve veze s Vargom, kojemu je njegov kum dojavio da briše dokaze. Svoju vezu s Vargom nazvao je podmetanje­m, ali nije htio reći podmeću li mu unutar stranke.

SVI SAD PERU RUKE

- To morate pitati one koji konstruira­ju i lažu, a istraga će utvrditi činjenice - rekao je Brkić. Tomislav Tolušić također je oprao ruke tvrdeći da je Curić samo jedan od šest vozača u Ministarst­vu poljoprivr­ede. - Neugodno sam iznenađen te očekujem da će svi uključeni u ovaj slučaj biti procesuira­ni i kažnjeni ako su krivi - poručio je. Tomislav Karamarko, za kojeg je Varga rekao da je radio za njega, a objavljeno je i da je upravo Karamarko povezao njega i Mamića, također pere ruke. Jučer je rekao da Vargu poznaje tek od 2017. - Nikad ga prije nisam vidio - rekao nam je Karamarko i ustvrdio da su mu Vargu preporučil­i zajednički prijatelji kako bi napravio analizu je li HDZ pokraden na izborima.

KARAMARKO SE ZAPETLJAO

Karamarko tvrdi i da ga je zatim Varga molio za pomoć jer je teško živio. To baš ne odgovara njegovim ranijim izjavama da ga je znao viđati u policiji, a nelogično je i da je pomagao čovjeku kojeg je jednom vidio, i to kad je već bio izvan politike. Kako Varga tvrdi da je radio i za Brkića i za Karamarka, očito je da netko ne govori istinu. Ako se pokaže točnim da je bilo tko od čelnika HDZ-a rušio istrage i sudjelovao u lažiranju prepiski SMS-om, to je udar na stranku. Ne treba zaboraviti ni da u HDZ-u traju unutarstra­nački obračuni u kojima Plenković i Brkić često nisu na istoj strani. Zato se špekulira da bi ovo mogao biti udar Plenkovića na Brkića.

- Ako se potvrdi da je Brkić nalogodava­c kumu i da je upetljan u aferu, nitko ga neće spasiti.

BRKIĆ ILI PADA ILI ĆE NARASTI

Ali ne vjerujem u to, istina će brzo van, a ako je nevin, onda će mu samo porasti rejting - kaže jedan iz Brkićeva kruga.

Blaž Curić, koji je pokušao razbiti istragu dojavom, dugogodišn­ja je osoba od Brkićeva povjerenja. Obitelji im se druže, Curić je radio i u HDZ-u kao vozač u vrijeme Karamarka. Tad je vozio Brkića. A onda je prešao u Tolušićevo ministarst­vo. Curića opisuju, kažu nam, kao čovjeka s vezama u sigurnosno­m sustavu, ali ne vjeruju da je radio na svoju ruku. Jutarnji list piše da je privedeni informatič­ar Franjo Varga jučer počeo štrajk glađu u osječkom zatvoru. Time navodno želi potaknuti istražitel­je da ubrzaju proces kako bi što prije izašao iz pritvora i branio se sa slobode.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Brkić o uhićenju kuma: ‘A Božemoj, neka institucij­e radesvoj posao’
Brkić o uhićenju kuma: ‘A Božemoj, neka institucij­e radesvoj posao’
 ??  ?? PREPRAĆEN Nitko ne vjeruje da je Curićradio na svoju ruku
PREPRAĆEN Nitko ne vjeruje da je Curićradio na svoju ruku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia