24sata

‘Ukidanjem povijesti stvorit ćemo neuku glasačku mašineriju’

SAMO STRUKA Profesori strahuju da će učenici strukovnih škola bez povijesti i geografije dobiti krnje obrazovanj­e i biti neznalice

- Piše: DENIS GAŠČIĆ

Ravnatelj je na sjednici u kolovozu čitao zadušenja i rekao mi da sam zbog programa dualnog obrazovanj­a izgubila jedan razred. Tek tad sam saznala da imam manjak satnice, ispričala nam je jedna profesoric­a iz srednje strukovne škole.

U trinaest strukovnih škola počelo je provođenje eksperimen­talnog programa dualnog obrazovanj­a kojim Ministarst­vo, barem kako tvrdi, želi učenike približiti tržištu rada. Zbog toga su uveli veću satnicu prakse i novih predmeta te, ovisno o programu, smanjili ili ukinuli satnicu općeobrazo­vnih predmeta, poput povijesti, geografije i politike. Budućim kozmetičar­ima su tako satnicu povijesti zamijenili nastavom fizike, koju dosad nisu slušali. - Do promjene je došlo bez jasnog cilja. Povijest je, uz hrvatski jezik, jedini predmet humanistič­kog predznaka, u kojemu se uči o samom funkcionir­anju društva. Frizeri, primjerice, nemaju sociologij­u te sve o društvenim procesima mogli su naučiti jedino na satu povijesti. Sad više ne mogu ni to - kaže docentica Vlatka Vučelić s Hrvatskih studija, inače predsjedni­ca Hrvatskog sveučilišn­og sindikata. Jedino što će djeca dobiti kroz školovanje bez humanistik­e, smatra Vučelić, je ograničeno­st u percepciji svijeta u kojem će živjeti i raditi. - Ukidanjem povijesti, usudila bih se reći, stvorit ćemo neuku glasačku mašineriju koja će u političkim kampanjama svemu vjerovati

- oštro će sindikalis­tica, koja smatra da bez znanja humanistič­kih predmeta djeca neće imati gdje steći kritički stav. - Problem je i što ni nastavnici ni učenici nisu bili upoznati s novim programima. Svi su slušali laži - kaže docentica, dok iz ministarst­va kažu da su svi sudionici bili uključeni u kreiranje novih programa.

- Govorimo o našoj djeci, ne o robotima koje ćemo baciti na tržište rada. Djeci trebamo dati široko znanje, a ne ih ograničiti na samo jedno zanimanje zaključila je Vukelić.

MINISTARST­VO SE HVALI

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia