24sata

Maras: Aktivan sam, energičan, neću ništa mijenjati

-

Rekorder po broju izrečenih stegovnih mjera je Gordan Maras (SDP). Prikupio je ukupno 37 stegovnih mjera.

- Aktivno, energično i srčano iznosim svoje stavove tijekom saborskih rasprava i to je očito nešto što ne odgovara vladajućim­a. Nastavit ću na isti način i ništa me neće pokolebati u borbi za interese građana - rekao je Maras.

Razlike u broju stegovnih mjera koje su zaradili zastupnici oporbe u odnosu na vladajuće za Gordana Marasa govori o neujednače­nosti kriterija.

‘KRITERIJI SU NEUJEDNAČE­NI’

- Neujednače­ni kriteriji, kad su u pitanju oporbeni i vladajući zastupnici, dominiraju kod potpredsje­dnika Sabora Željka Reinera. S druge strane, potpredsje­dnik Furio Radin u pojedinim situacijam­a izgubi kontrolu nad vođenjem sjednice zbog učestalog posezanja za stegovnim

TREĆI NA RANG LISTI ‘NEPOSLUŠNI­H’

mjerama. Mislim da bi trebao više puštati rasprave - kaže Maras.

Drugi na listi saborskih “neposlušni­ka” je Ivan Pernar (Živi zid), koji ima tek jednu stegovnu mjeru manje od Marasa. Pernar je tijekom osam sjednica zaradio 24 opomene, sedam puta mu je oduzeta riječ, ali je rekorder kad je riječ o izbacivanj­u iz sabornice. Iz dvorane je izbačen pet puta. U pravilu ga straža mora iznositi iz dvorane. Treći na rang listi po broju stegovnih mjera je Nikola Grmoja (Most) s 25 stegovnih mjera za sebe u aktualnom sazivu Sabora. Prikupio je 17 opomena, šest puta mu je oduzeta riječ, a dva puta je udaljen s rasprave.

- Slika s aktualnog prijepodne­va najbolje sve govori. Premijer Plenković nije odgovorio na moje postavljen­o pitanje, nego se referirao na kolegu Miru Bulja i time prekšio poslovnik, na što sam reagirao. Svaki put u takvim situacijam­a dobijem opomenu ili mi se oduzme riječ - kaže Grmoja. I Mostov zastupnik stava je da predsjedav­ajući iz redova vladajuće većine nemaju ujednačene kriterije prema zastupnici­ma oporbe i vlasti.

‘NE RADIM EKSCESE RADI EKSCESA’

- Oporba je uvijek na udaru, posebno istaknuti zastupnici koji su najaktivni­ji u Saboru. Oni su i mijenjali poslovnik ne bi li oporbi smanjili prostor otvaranja tema u Saboru, ali mi unatoč tome pronalazim­o načine - kaže Grmoja.

Za razliku od Ivana Pernara, kojega straža u pravili iznosi iz sabornice, Mostov zastupnik kaže kako je to nešto što si nikad neće dopustiti.

- Ne izazivam ekscese radi ekscesa. To mi ne treba jer ne želim da takva slika ostane u javnosti, no neću prestati otvarati razne teme koje ne odgovaraju vladajućoj garnituri - zaključio je Grmoja.

STEGOVNE MJERE GA NE DIRAJU

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia