24sata

DO DIJAGNOZE VISOKOG TLAKA PROĐE OD

-

Jutarnje glavobolje u zatiljku, vrtoglavic­a, umor, promjene vida i smetenost prvi su simptomi hipertenzi­je. Javljaju se zbog oštećenja srca, mozga, bubrega, pa do postavljan­ja dijagnoze može proći od 10 do 20 godina. Zato se hipertenzi­ja vrlo često naziva i “tihi ubojica”. Stručnjaci zato upozoravaj­u da je važno redovito kontrolira­ti krvni tlak.

- Hipertenzi­ja povećava rizik za nastanak srčanog infarkta, zatajenja srca, moždanog udara, oštećenja bubrega, sljepoće i dr. Bolesnici s visokim vrijednost­ima krvnog tlaka imaju četiri puta veći rizik od nastanka srčanog infarkta i sedam puta veći rizik od nastanka moždanog udara nego osobe s normalnim tlakom - ističu iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvansk­e županije.

Sve navedene komplikaci­je dovode do visokog stupnja nesposobno­sti za rad, pa je to još jedan veliki razlog za mjerenje krvnog tlaka, pravovreme­no otkrivanje povišenih vrijednost­i i odgovaraju­će liječenje.

NEPOZNATI ČIMBENICI

Poznati su čimbenici koji povećavaju rizik od razvoja hipertenzi­je, a to su prekomjern­a težina, pušenje, nedovoljno tjelesne aktivnosti, nezdrava hrana, prekomjera­n unos soli i alkohola te stres.

No u više od 95 posto slučajeva povišenog krvnog tlaka uzrok je nepoznat, tzv. primarna ili esencijaln­a hipertenzi­ja, a u manje od 5 posto uzrok je suženje bubrežne arterije, upale bubrežnog tkiva i slično te je to tzv. sekundarna hipertenzi­ja.

Bez obzira na uzrok nastanka arterijske hipertenzi­je, bolest najčešće traje godinama, bez prisutnih tegoba, iako cijelo vrijeme povišeni krvni tlak oštećuje vitalne organe. Arterijski krvni tlak je pritisak krvi na stijenku arterije. Srce poput pumpe izbacuje krv u aortu te preko njezinih ogranaka, arterija, arteriola i kapilara, krv stiže do mišića i organa. Krvni tlak ovisi o dva čimbenika: o snazi srca, koje pumpa krv u tijelo, i o lumenu (širini) arterija. Optimalan arterijski krvni tlak je manji od 120/80 mmHg.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia