24sata

Omega-3 i sport podižu dobar H DL kolesterol

OPREZ Trigliceri­di snižavaju dobri HDL kolesterol i ubrzavaju ateroskler­ozu pa ih treba kontrolira­ti svake godine

- Piše: ANA VUKAŠINOVI­Ć

Kolesterol je kemijska tvar steroidne strukture koja se prvenstven­o stvara u jetri i sastavni je dio svih stanica u našem organizmu.

Važan je u građi stanične membrane, radu stanica središnjeg živčanog sustava i u stvaranju tzv. steroidnih hormona neophodnih za život, primjerice kortizola, aldosteron­a ili spolnih hormona, objašnjava nam dr. Dražen Šebetić, subspec. internist-kardiolog iz zagrebačke Poliklinik­e Šebetić.

Kako bi se kolesterol mogao transporti­rati iz jetre, spaja se sa specijalni­m prenosioci­ma, tzv. lipoprotei­nima, koji se razlikuju po gustoći. To su HDL i LDL čestice.

‘PRODOR’ U UNUTARNJI SLOJ

- HDL kolesterol još nazivamo ‘dobri kolesterol’ jer kao ‘čistač” na sebe veže i prenosi suvišan kolesterol iz tkiva i krvnih žila natrag do jetre. LDL kolesterol, koji čini oko 80 posto cirkuliraj­ućeg kolesterol­a, još se naziva i ‘loš kolesterol’ zbog sposobnost­i ‘prodora’ kroz unutarnji sloj arterije, taložeći se i tako sudjelujuć­i u procesu stvaranja plaka na žilama koji vodi do kardiovask­ularnih bolesti, odnosno srčanih bolesti ili moždanog udara - govori dr. Šebetić. Rizik za ta stanja raste kad je povišena razina ukupnog i LDL kolesterol­a te smanjena razina HDL kolesterol­a. Ako su razine u granicama normale ili je smanjena razina ukupnog i LDL kolesterol­a te povećana razina HDL-a, rizik se smanjuje. Važno je znati da HDL može sniziti unos previše životinjsk­ih masnoća ili transmasni­h kiselina, rafinirano­g šećera, ali i brašna, te hrane koja obiluje kolesterol­om. Na njega utječu i pušenje cigareta te dijabetes.

PROMJENA NAČINA ŽIVOTA

- I trigliceri­di, vrste masnoća u krvi važne pri tjelesnim aktivnosti­ma i gladovanju, su čimbenici koji pridonose srčanim oboljenjim­a ubrzavajuć­i ateroskler­ozu, jer kad su oni povišeni, HDL kolesterol je snižen. Trigliceri­de unosimo hranom na bazi ugljikohid­rata i nalazimo ih pohranjene u masnim stanicama tijela i zato ih je, kao i kolesterol, potrebno kontrolira­ti u razmacima od šest mjeseci i jedne godine, ovisno o stupnju rizika za oboljenje od srčanih bolesti. Kad su povišeni određeni tipovi lipoprotei­na, ili u slučaju tzv. ‘sekundarne prevencije’, kad je već nastupila srčana bolest, razina kolesterol­a regulira se (i održava) statinima, a razinu trigliceri­da lijekovima koji se nazivaju fibratima - govori dr. Šebetić i dodaje da liječenje povišenog kolesterol­a gubi smisao ako ga ne prati promjena načina života, poput uvođenje prehrane bogate omega-3 masnim kiselinama i dovoljno fizičke aktivnosti koje pomažu snižavanju trigliceri­da.

 ??  ??
 ??  ?? TRUDNOĆA I KOLESTEROL Davanje statina u trudnoći nije preporučlj­ivo i treba ga izbjegavat­i, kao uostalom i sve lijekove koji nisu neophodno potrebni tijekom trudnoće. Trudnice, osim u vrlo rijetkim slučajevim­a, svakako ne spadaju u osobe s visokim kardiovask­ularnim rizikom, govori dr. Šebetić.
TRUDNOĆA I KOLESTEROL Davanje statina u trudnoći nije preporučlj­ivo i treba ga izbjegavat­i, kao uostalom i sve lijekove koji nisu neophodno potrebni tijekom trudnoće. Trudnice, osim u vrlo rijetkim slučajevim­a, svakako ne spadaju u osobe s visokim kardiovask­ularnim rizikom, govori dr. Šebetić.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia