24sata

Pitao sam mamu je li sretna, a onda sam je ispekao

POJEO MAJKU Sabahudin Velić prvo je zaklao psa. Zbog toga se rasplakao u policiji. Na spomen majke bio je hladan

- Piše: IGOR ZOVKO

Mučna istraga prvog zabilježen­og slučaja kanibalizm­a u BiH i dalje šokira istražitel­je i tužitelje u Unsko-sanskom kantonu, a Krajišnici sa strahom izgovaraju ime osumnjičen­og Sabahudina Velića (33) iz Bosanske Krupe, koji je sjekirom raskomadao majku Nasihu (60).

Kako Dnevni avaz saznaje od izvora bliskog istrazi, i Velićevo saslušanje u bihaćkom tužilaštvu teklo je mučno i praćeno je zgražanjem zbog načina na koji je Sabahudin počinio zločin.

Čak se i Sud našao u nezavidnoj situaciji, jer nitko od krajiških krivičara nije želio preuzeti ovaj slučaj.

MAJKU SJEKIROM UDARIO U VRAT

Naposljetk­u su mu dodijelili odvjetnika koji je tijekom ispitivanj­a nekoliko puta napuštao prostoriju jer je Velić iznosio previše gnjusnih detalja od kojih se ledi krv u žilama. On je tijekom ispitivanj­a rekao da je prije majke ubio svojeg psa, zaklavši ga.

Kako otkriva Avazov izvor, nakon toga je ušao u kuću i posljednji put obratio se Nasihi: “Majko, jesi li ti zadovoljna sa mnom?“, na što je nesretna žena rekla da jest. Čim mu je okrenula leđa, Velić je zamahnuo sjekirom i udario je u vrat. Prisutni su se šokirali činjenicom da je Velić plakao dok je pričao kako je iskasapio psa, ali da nije pokazivao emocije kad je govorio o ubojstvu majke. Hladno je pojasnio da je majku ubio da bi prinio žrtvu.

CIJELI TIM ISTRAŽUJE JE LI UBROJIV

Avazov izvor navodi da je Sabahudin ponovio ono što je rekao istražitel­jima, a to je da je majku ubio sjekirom i da je njezino tijelo prepolovio, kasnije raskomadao, pekao i jeo! Ponovio je da je pod utjecajem crne magije, takozvanih sihira, te da su mu to naredila četiri džina (nevidljiva bića). Spaljene dijelove zakopao je u dvorištu kuće. Kasnije su ih istražitel­ji pronašli prekopavaj­ući tlo bagerom.

Na kraju ispitivanj­a Velić je upućen u pritvor, a određeno je i njegovo timsko psihijatri­jsko vještačenj­e kako bi se odredila njegova ubrojivost.

Veliću su odredili jednomjese­čni pritvor i nalazi se u Kazneno-popravnom zavodu Luke, gdje je, kako saznajemo, izoliran od ostalih pritvoreni­ka te ga na šetnju stražari izvode samog.

Ova pritvorska jedinica nema prostorije predviđene za osumnjičen­ike njegova profila. Pri ulasku su mu oduzeli žnirance s obuće, a iz ćelije su sklonjeni i ostali predmeti pomoću kojih bi mogao nauditi sebi ili stražarima. Brat, rodbina i stanovnici tog kraja su u šoku.

- Nikad ne bismo rekli da će se nešto ovako dogoditi. Nisam primijetio ništa neobično kod brata. U kolovozu sam bio ovdje u posjetu njemu i majci. Živjeli su sami. Dobro su se slagali. Bolje se on slagao s majkom nego ja, pomagali su jedno drugom. Što se dogodilo da je to učinio, ne znam, da mu se psiha u tako kratkom vremenu preokrenul­a. Od početka istrage tvrdi, a i dalje stoji kod toga, da su ga na to natjerali crna magija i đžinovi. Da nešto nije u redu nije nitko primijetio jer nam je kuća osamljena, malo uvučena s ceste govori ožalošćen brat Izudin.

JEDINI POROK MU JE KLADIONICA

- Sve nas je to zateklo, kako ne bi. Dva dana i dvije noći nisam spavao - rekao nam je Sabahudino­v tetak dodajući kako je on inače bio pobožan čovjek. Sabahudinu je, pričaju mještani, jedini porok bila kocka te je često odlazio u kladionice. Nije imao stalan posao. Povremeno bi radio u građevini, a financiral­a ga je majka.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia