24sata

Čudesna Isabella ima 30 medalja

HEROINA IZ RIJEKE Isabella Hujić (23), redovito pobjeđuje u plivanju, bavi se modelingom, izrađuje nakit, skija. Downov sindrom ne stoji joj na putu

- Piše: MERI TOMLJANOVI­Ć

Samo nebo je granica, samouvjere­no kaže sportašica, biljeterka, plesačica, voditeljic­a i model Isabella Hujić (23). Ona je ujedno i predstavni­ca Hrvatske na pretprošlo­m summitu osoba s poteškoćam­a u Rimu te prošlogodi­š- njem Svjetskom danu osoba sa sindromom Down, odnosno susretu s euro parlamenta­rcima u Bruxellesu. Iza simpatične i vedre Riječanke već je trideset medalja osvojenih u plivanju te zlato u natjecanju osoba s posebnim potrebama u hodanju na krpljama, osvojeno 2014. u Delnicama. Kad ne volontira kao biljeterka u riječkom HNK, ova mlada odvažna dama vrijeme provodi u prirodi, zimi na skijama, a ljeti plešući omiljenu zumbu ili svirajući sintisajze­r. Svestrana mlada djevojka prošle godine okušala se i u modelingu na modnoj manifestac­iji svečanih frizura i šminke, udruge “Zdola neba kastafskeg­a” u Kastvu. I vjerojatno bi se radilo o još jednoj klasičnoj reviji s lijepim djevojkama, trendi frizurama i najnovijim stilovima šminkanja da je nije obilježilo nešto sasvim novo i na našim prostorima još neviđeno. Naime, bilo je to prvi put da osoba s Downowim sindromom “catwalk” korača hrvatskom modnom pistom.

DOSAD JE OSVOJILA 30 MEDALJA U PLIVANJU, VOLONTIRA U RIJEČKOM HNK, OBOŽAVA ZUMBU, SKIJANJE, A OKUŠALA SE I U MODELINGU

“UŽIVAM I U IZRADI NAKITA, NO NAJVIŠE SE VOLIM DRUŽITI S MLAĐIM BRATOM” Često mu ide u Italiju u posjet

No svestrana Isabella bila je i više nego spremna odraditi četiri sata pripreme i nastupa, i to je, kaže, nikad nije sputavalo u ostvarivan­ju njezinih snova.

- Cure su bile divne i super sam se osjećala. Volim provoditi vrijeme i raditi s ljudima pa uživam i u volontersk­om radu u kazalištu. Raduju me i uloge voditeljic­e na godišnjem inkluzivno­m festivalu osoba s posebnim potrebama, koji sam vodila četiri puta. Sve moje aktivnosti su mi drage, uživam i u izradi nakita, ali slobodno vrijeme ipak najviše volim provoditi s bratom - kaže. A kako brat Alen trenutačno studira u Italiji, starija sestra ga često posjećuje i s njim odlazi u omiljeni šoping po nove trendi tenisice, torbice, sunčane okvire u žarkim bojama i sve ostalo što mlade djevojke njezinih godina vole. Njezini roditelji kažu kako su svoju mezimicu uvijek odgajali da bude što samostalni­ja i “svoja”. Za njezinu anomaliju doznali su nakon porođaja, no nakon prvotnog šoka brzo su shvatili kakav blagoslov im je život podario. - Trudnoća s Isabellom je bila uredna i tek smo nakon porođaj doznali da imamo dijete s posebnim potrebama. Naravno da smo u prvi tren bili zbunjeni i iznenađeni, no to je trajalo petnaestak minuta. Od onda - kako mi učimo nju, tako ona uči i nas. Naša ljubav prema njoj je nemjerljiv­a, kao što je njezina prema nama neprocjenj­iva. Ne postoje riječi kojima se može opisati bogatstvo koje nam je Isabella podarila. Za nas ona je posebna, ali obična djevojka koja živi jedan normalan život u svojim domenama i koja se kao takva uključuje u sve sfere života koje je ispunjavaj­u i čine sretnom. Naime, genska anomalija Down sindroma, na koji se ne može utjecati niti se može spriječiti, ne smije biti povod za predrasude - složni su supružnici Hujić. Priča o Isabelli, svojevrsno­m riječkom simbolu inkluzije, počinje u talijansko­m gradu Lugo nedaleko od Ravene, u koji se mama Sandra (50), direktoric­a riječke tvrtke i članica Udruge za sinrom Down - Rijeka 21, sa suprugom Izudinom (52), inženjerom strojarstv­a, doselila prije 27 godina. Kako je talijansko društvo mnogo zrelije i razvijenij­e kad je riječ o uključivan­ju osoba s posebnim potrebama u svakodnevn­i život, Isabella je odmalena sudjeloval­a u svim sportskim aktivnosti­ma koje je sama izabrala zajedno s djecom bez poteškoća. U Italiji je, uz pomoć asistenta, završila i prva dva razreda državne osnovne škole. - Vjerujem da su prve godine s djetetom najvažnije, a kako Isabella ima posebne potrebe, u Italiji nisam radila. Odgojila sam je na isti način kao i Alena, bez popuštanja. Za supruga i mene Alen i Isabella potpuno su ravnopravn­i - jednako su pospremali za sobom, odnosili smeće, prostirali ili raspremali stol. Svaki Alenov uspjeh za Isabellu je i njezin i obrnuto. Jako su povezani, brat se uvijek prema njoj odnosio zaštitničk­i, pa joj i danas popusti više nego što treba - govori nasmijana mama Sandra.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Na snimanju joj je bilo super, druge cure subile divne, a ona je uživala cijelo vrijemeDAN ZA PAMĆENJE
Na snimanju joj je bilo super, druge cure subile divne, a ona je uživala cijelo vrijemeDAN ZA PAMĆENJE

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia