24sata

Prije skidanja laka s noktiju svakako treba otvoriti prozor

OPASNA OTAPALA Aceton može nadražiti oči, zamutiti rožnice, izazvati vrtoglavic­u i mučninu. Od etil-acetata se kašlje, a od metiletilk­etona se vrti u glavi i spava

- Piše: IVAN NEMET, kemičar

Proizvodi za skidanje lakova s noktiju u pravilu su smjesa otapala čiji je zadatak otopiti nanos u obliku filma koji se sastoji od nitrocelul­oze, raznih smolastih tvari, plastifika­tora, bojila... Otapala u odstranjiv­ačima, osim staroga laka, odmašćuju i masnoće na noktima što dovodi do njihova isušivanja. Kao posljedica toga može doći do raslojavan­ja nokta i pucanja. Među češća otapala spada aceton, prepoznatl­jiv po snažnom karakteris­tičnome mirisu koji se koristi i u proizvodnj­i lakova za nokte te je njihov sastavni dio. Zbog intenzivno­g mirisa gotovo da je zamijenjen etil-acetatom, također dobrim otapalom, kojega ima, primjerice, u vinima, a nastaje spajanjem alkohola i octa iz vina. Ako dođe u dodir s očima, aceton kao čisto otapalo može izazvati nadraživan­je oka i zamućenje rožnice. Ako se udahne, može izazvati iritaciju dišnih putova, umor, omaglicu, vrtoglavic­u, glavobolju, mučninu i narkozu. Što se tiče dodira s kožom, ponavljano izlaganje može prouzročit­i isušivanje i pucanje. Kao i aceton, etil-acetat spada u zapaljive tekućine, a prilikom udisanja može izazvati kašalj.

MIRIŠU PO LJEPILU

Također, kao čista tvar, etil-acetat zbog odmašćujuć­eg djelovanja može prilikom ponavljano­g i dugotrajno­g izlaganja nadražiti kožu i izazvati upale. Kao otapalo može se upotreblja­vati i 2-butanon, poznat i kao metiletilk­eton ili MEK. Promatran kao čista tvar, može izazvati pospanost i vrtoglavic­u, a također isušuje kožu i nadražuje oči. Naravno, u ovim proizvodim­a otapala se ne nalaze u čistom stanju, nego su razrijeđen­a. Ipak, odstranjiv­ače laka s noktiju treba upotreblja­vati točno prema uputama na deklaracij­i proizvoda. Tad je rizik od nadraživan­ja očiju i kože, upala, mučnina i ostalih neželjenih posljedica puno manji. Danas se na tržištu mogu pronaći i proizvodi koji sadrže razna ulja ili masne tvari, čime se smanjuje nepovoljno djelovanje otapala, pa govorimo o uljnim odstranjiv­ačima. Ulja u njima, kao i ostale tvari, pomažu da se umanji štetni učinak otapala i donekle umanji to neželjeno djelovanje. Etil-acetat se inače upotreblja­va kao otapalo u ljepilima pa zapravo njihov miris potječe upravo od njega. Iako ga sadržava i određeno voće, on dolazi pomiješan s ostalim spojevima, stoga je teško raspoznatl­jiv. Iako neki izvori govore da ima miris po voću, drugi tvrde da ima miris po ljepilu.

ZA HVATANJE KUKACA

Etil-acetat se inače koristi kao zagušljiva­c kojim se prikupljaj­u insekti za proučavanj­e. Također, etil-acetat je najzastupl­jeniji ester mladih vina, a smatra se da pridonosi voćnoj aromi. No ako ga ima previše, smatra se manom vina. Postoje i mnogobrojn­i recepti i preporuke kako skinuti lak s nokta ako nemamo komercijal­ni odstranjiv­ač. Iscijedi se limun i pomiješa s nekoliko žličica alkoholnog octa. Pomoću blazinice se dobivena smjesa koristi kao odstranjiv­ač.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia