24sata

‘RAFINERIJA MI JE UBILA SINA‘

Ljubo Patković (33) uskoro se trebao ženiti. Poginuo je u eksploziji

- Pišu: F. LEPAN, B. GAJDUKOV, L. NEGOVETIĆ, A. BURAZER

Poručujem im svima da ću ja istinu o njegovoj pogibiji saznati čim njegovo tijelo spustim u grob. Smrt mog sina Ljube za nas je pod velom tajni i ništa nam ne govore.

Rekao je to Jovan Patković, otac poginulog radnika Ljube Patkovića (33), koji je stradao u strahovito­j eksploziji rafinerije nafte u Bosanskom Brodu u utorak navečer. Nakon što su vatrogasci lokalizira­li požar, tek su kasnije utvrdili da nema radnika s pogona iz druge smjene. Oko tri sata ujutro pronašli su njegovo beživotno tijelo. - Moj sin Ljubo deset godina je radio u rafineriji i bio je operater na postrojenj­u četiri. Ljubo je ovdje imao svoj život. Kuću je naslijedio od bake i djeda te je počeo zidati svoju, ali ostade nezavršena. Imao je dugo djevojku i uskoro se trebao ženiti, ali… – rekao je potreseni otac. Istina, dodaje, sin je radio na vrlo opasnome mjestu, ali uz slabu zaštitu na radu.

POPUCALI SU PROZORI

- Zalud kaciga i maska ako gorivo curi. Zbog tih propusta ostao sam bez sina. I 1984. godine poginuo je radnik u krugu od 50 metara gdje i Ljubo, skoro na isti način – rekao je shrvani Jovan Patković, koji je svoju mirovinu zaradio u istoj rafineriji. Čak je bio zarobljen u Iraku prije 30 godina, no ništa se ne može mjeriti s boli zbog gubitka sina. Susjedi i rodbina dolaze k Patkoviću, izražavaju sućut, a za stradalog mladića imaju samo riječi hvale. - Eto što ti je sudbina! Ljubo se uskoro trebao ženiti, a danas ga više nema – rekla je jedna od susjeda za Srpskinfo. Ljubo Patković imao je tri brata i dvije sestre. - Ljubu poznajem od kada je bio dijete. S mojim sinom išao je u razred. Bio je dobar mladić, ali nitko od sudbine nije pobjegao - kaže mještanka sela. No nije u pitanju sudbina nego bosanskobr­odska rafinerija, koja godinama zagađuje zrak s obje strane granice. Eksplozija je bila toliko jaka da se stresao i Slavonski Brod, a udarni val razbio je prozore na kućama u naseljima oko rafinerije. Zeina Omerović (67), koja živi u

Sijekovcu kraj Bosanskog Broda, prestrašil­a se eksplozije. - Bila sam u štali i hranila stoku. Došla sam u kuću. Gledala sam nekakvu seriju i malo sam zaspala, a onda je odjednom eksplodira­lo. Šljunak koji je pred kućom udar je bacao na vrata. Prepala sam se. Po krovu se čulo kao da baca netko kamenje. Sve prozore sam zatvorila. Nasreću, nijedan se nije razbio. Bojala sam se izaći. S kćeri sam bila u kući. Popila sam tabletu za smirenje.

PADALE SU CRNE ČESTICE

Ovako nije bilo ni u vrijeme rata – kaže Zeina. Stavila je, kaže, osobne stvari u torbicu i bila spremna pobjeći prema Derventi. U Slavonskom Brodu ljudi koji žive uz nasip osjetili su snažan udarac. - Tad mi se otvorio prozor od udarnog vala. Nisam znala što se zbiva dok nisam izašla i popela se na nasip. Onda sam vidjela plamen u Bosanskom Brodu. Nešto je padalo poslije toga, ali nije bila kiša nego neke crne čestice - kaže Marica iz Slavonskog Broda. Upozorava da je to velik problem koji treba riješiti. A to su zastarjela tehnologij­a i neulaganje u modernizac­iju. Zbog toga su stanovnici Slavonskog Broda više puta prosvjedov­ali.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? STRAVA Udarni val osjetio se na širem području Bosanskog Broda te u dijelovima Slavonskog Broda
STRAVA Udarni val osjetio se na širem području Bosanskog Broda te u dijelovima Slavonskog Broda
 ??  ?? Ljubo Patković (33) gradio je kuću, mislio se ženiti
Ljubo Patković (33) gradio je kuću, mislio se ženiti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia