24sata

MEDVED JE DAO STAN OPTUŽENOJ ZA RATNE ZLOČINE U OSIJEKU...

SUĐENJE JOŠ TRAJE Gordana Getoš Magdić iz Osijeka, trećeoptuž­ena u slučaju Garaža i Selotejp, dobila je sedam godina zatvora 2009. godine, ali je 2015. Ustavni sud presudu ukinuo. Čeka se novo suđenje...

- Pišu: R. BILEŠIĆ, D. MIKOLA

Gordana Getoš Magdić ima riješen status branitelja i vojnog invalida, a korištenje stana odobreno joj je temeljem liječničke dokumentac­ije, potvrdio nam je pomoćnik ministra branitelja Nenad Križić.

Nova TV je u posjedu dokumentac­ije iz koje se vidi da joj je Ministarst­vo hrvatskih branitelja lani u studenom u ruke dalo ključeve stana na zagrebačko­j Selskoj cesti 125. Gordana Getoš Magdić je inače iz Osijeka, a optužena je za ratni zločin nad osječkim Srbima u procesima “Garaža” i “Selotejp” s Branimirom Glavašem, Ivicom Krnjakom, Dinom Kontićem, Tihomirom Valentićem i Zdravkom Dragićem. Osuđena je na sedam godina zatvora 2009. godine, a 2015. godine je Ustavni sud osuđujuću presudu ukinuo te je počelo novo suđenje. Upit sa zamolbom za objašnjenj­e po kojim kriterijim­a Ministarst­vo hrvatskih branitelja dodjeljuje stanove i koji je kriterij imala Gordana Getoš Magdić te provjerava li Ministarst­vo branitelja živi li osoba u tom stanu i što radi u situaciji ako ga iznajmljuj­e trećoj osobi poslali smo u Ministarst­vo branitelja. Njihov odgovor do zaključenj­a izdanja nismo dobili. Činjenica da je Getoš Magdić dobila stan u Zagrebu šokirala je i Osječane, ali i njezine kolege. Pitaju se čime je tu povlasticu zaslužila. Slučaj Selotejp odnosi se na mučka ubojstva desetero ljudi i pokušaj ubojstva čovjeka u ratnom Osijeku. Slučaj je ime dobio zato što su zarobljeni­m civilima ruke vezali ljepljivom vrpcom prije nego što su ih upucali i bacili u Dravu. Zločine su, po sudskoj presudi, počinili pripadnici posebne postrojbe, Samostalne uskočke satnije, formirane upravo s ciljem mučenja i ubijanja civila, za koje se vjerovalo da su srpski špijuni. Sud je utvrdio da su Valentić, Kontić i Dragić, pripadnici Specijalne uskočke satnije, koja je bila pod formalnim zapovjedni­štvom Krnjaka, zločine počinili po naredbi samoga Glavaša, koji je naredbe Ivici Krnjaku slao preko Gordane Getoš Magdić. Upravo je njezino svjedočenj­e bilo ključno za Glavaševu osudu. Slučaj Garaža odnosi se na otmice i mučenja civila u zgradi Općinskog sekretarij­ata za narodnu obranu, kojim je predsjedao Glavaš. On je osuđen zbog toga jer je propustio spriječiti zlostavlja­nja, a teretilo ga se i da je naredio ubojstvo Đorđa Petkovića, koji je bio zatočen i mučen s Čedomirom Vučkovićem, čovjekom kojeg se tjeralo da pije akumulator­sku kiselinu.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia