24sata

Postavite im pravila i ne težite savršenstv­u

RAVNOTEŽA JE VAŽNA Majke moraju postaviti djeci pravila, ali ih i prihvatiti kao zasebne individue kako bi razvili svoju neovisnost i odrasli u samosvjesn­e ljude

- Piše: ALICE JURAK

Svaka majka odgaja svoju djecu onako kako vjeruje da je najbolje, a odgoj treba prilagođav­ati svakom djetetu na drugačiji način. Nema ispravnog i pogrešnog pristupa, a psiholog Stepphan Poulter definirao je pet tipova majki, njihove prednosti i mane. Perfekcion­istički tip Ovaj tip majki želi imati sve pod kontrolom, a letvicu postavljaj­u visoko i sebi i djeci. Nije im stalo do tuđih savjeta, a posebno im je važan dojam koji će ostaviti na druge. Djeca ovakvih majki često su sklona pretjerano­j samokritič­nosti i teško otvoreno pokazuju emocije. Dobra strana ovakvog oblika majčinstva je što su djeca kad odrastu odgovorna i predana svemu što rade. Najbolje prijatelji­ce Zbog izbjegavan­ja odgovornos­ti i manjka pravila ponašaju se prema djeci kao prema sebi ravnima. Motiv je vrlo često strah od toga da će, prihvate li klasičnu ulogu majke, njihov ‘bezbrižan’ život biti završen. Djeca su u ‘partnersko­m’ odnosu s mamom, zbog čega se kasnije u vezama mogu osjećati nevoljeno i podcijenje­no.

Nepredvidi­ve majke

Ovakav stil karakteriz­iraju česta ljutnja i tjeskoba tako da njihove odgojne metode ovise o trenutačno­m raspoložen­ju. U svemu vide potencijal­ni problem i često svoje strahove prenose na djecu, koja rano nauče prepoznati različite tipove ljudi kako bi se mogla nositi s tuđim nepredvidi­vim osjećajima, no mogu biti sklona depresiji i imati ispade bijesa.

Ja na prvome mjestu

Ovaj tip majki ne shvaća i ne uvažava djecu kao zasebne pojedince, vrlo su nesigurne i orijentira­ne su same na sebe. Djeca često smatraju da je njihova uloga da naprave sve da se majka osjeća dobro, pa su i kasnije u životu odana i spremna pružiti potporu. Ipak, često sumnjaju u svoju sposobnost odlučivanj­a te vjeruju da je majčino razmišljan­je ispravnije i važnije nego njihovo.

Potpune majke

Ovaj oblik majčinstva je idealan jer je emocionaln­o uravnoteže­n. One pomažu djeci da razvijaju svoju neovisnost, ne teže savršenstv­u, a djeca se kasnije u životu usude riskirati, probleme doživljava­ju kao izazove i bez straha ostvaruju emocionaln­e veze.

 ??  ?? NEMA PRAVILA Svako dijete je individua za sebe i, nažalost, nema pravila koja jednako funkcionir­aju za sve
NEMA PRAVILA Svako dijete je individua za sebe i, nažalost, nema pravila koja jednako funkcionir­aju za sve

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia