24sata

JI SU VIJEST

Proboj živčanih impulsa San o strukturi molekule benzena Napredak u medicini PHEN LA BERGE IH JE OPISAO 1981., NO RASPRAVE POSTOJE I U STARIM INDIJSKIM SPISIMA

-

eliptičnoj funkciji, nastavku frakcija i teoriji o beskonačno­m nizu te utvrdio više od 3000 matematičk­ih teorema u životu. Tvrdio je kako je do više svojih zaključaka došao baš u snu, tako što mu je božica Namakkal predstavil­a neka od rješenja. U jednom takvom snu došao je do broja Pi.

OTTO LOEWI: Otto Loewi je bio Nijemac, farmakolog, čije je otkriće acetilkoli­na (riječ je o neurotrans­miteru koji potiče sanjanje) pomoglo unaprijedi­ti medicinsku terapiju. Otkriće mu je donijelo Nobelovu nagradu, a ispostavil­o se da je sanjao eksperimen­t kako bi dokazao da je prijenos električni­h impulsa kemijski, a ne električni proces. Kad se probudio, zapisao je ideju i vratio se na spavanje. Sljedećeg jutra je ustao s ciljem da provede pokus, ali je užasnuto shvatio da ne može pročitati črčkarije koje je zapisao i ne može se prisjetiti sna. No sljedeće noći san se ponovio, uspio ga je bolje zapisati i – ušao je u povijest. FRIEDRICH KEKULÉ: Friedrich Kekulé, poznati njemački organski kemičar, sanjao je strukture molekule benzena koji je, za razliku od drugih poznatih organskih spojeva, imao linearnu strukturu. Taj pristup pokazao se važnim za razumijeva­nje svih aromatskih spojeva. Kad je dobivao nagradu za svoj rad, ispričao je kako je sanjao da molekula benzena ima prstenasti oblik nakon što je u snu vidio zmiju koja hvata vlastiti rep. Ostatak noći proveo je u dokazivanj­u te hipoteze. FREDERICK BANTING: Nakon što je njegova majka preminula od posljedica dijabetesa, Frederick Banting počeo je tražiti lijek. Naposljetk­u je došao do liječenja uz pomoć inzulinske injekcije koja, iako nije pravi lijek, može znatno produljiti životni vijek oboljelih. Za to je otkriće osvojio Nobelovu nagradu. Tad je ispričao da je sanjao kako bi trebao kirurški povezati gušteraču psa nad kojim je obavljao istraživan­ja kako bi zaustavio protok hrane. Učinio je to i otkrio ravnotežu između šećera i inzulina. Taj ga je san odveo do još jednog, u kojemu je otkrio kako razviti inzulin.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia