24sata

ZˇIVJELA JE ZA LJUBAV

OTIŠLA SVOM DRAGANU...

- Piše: TATJANA PACEK

Glumica Milena Dravić umrla je u 79. godini. Prije dvije i pol godine preminuo joj je suprug Dragan Nikolić. To ju je slomilo...

U ovom, za mene nepodnošlj­ivom, vremenu življenja bez mojeg Dragana sve je još mnogo zluradije, rekla je Milena Dravić u lipnju. Diva srpskoga glumišta dulje vrijeme bila je bolesna, a napustila nas je u nedjelju. Liječila se u beogradsko­j bolnici Bežanijska kosa, posljednji­h dana bilo joj je loše, liječnici su sve pokušali, ali divi nije bilo spasa. Bol za Draganom, koji je preminuo 2016. od raka debelog crijeva, bila joj je nepodnošlj­iva. Zatvorila se u kuću i, rekla je, od jutra do mraka gledala televiziju. Osjećala se kao da je netko otkinuo dio nje. Srce joj je bilo slomljeno. - Bez njegova osmijeha za dobro jutro i bez podrške da izdržimo još jedan dan, sa svim njegovim nepredvidi­vostima, a ne gubeći vjeru u život i ljude, ljubav..., ništa više nije isto. Niti može biti. Nedostaje mi i naša svakodnevi­ca, kad smo stajali na stepenicam­a, kad bih osjetila nježnu ruku na svojem ramenu, zagrlila ga. I ono kratko: ‘Ćao, vidimo se, volim te’ – rekla je Milena. Upoznali su se na snimanju filma “Horoskop” 1969. godine, Milena je već tad bila jedna od najvećih zvijezda Jugoslavij­e, a Gaga se borio za svoje mjesto. Bio mu je to tek četvrti film. Snimali su film “Kako su se volele dve budale”. Zavoljeli su se i tijekom pauze za ručak pobjegli su i vjenčali se. Kuma im je bila Jelisaveta Seka Sablić, a kako su se vjenčali “na brzaka”, nemaju nijednu fotografij­u. Brak je prekinut nakon 44 godine Draganovim odlaskom. Oboje su žalili što nemaju djecu. - To je velik nedostatak da naša sreća bude potpuna. Imamo nećakinju Ivu, oko nje se okreće naš svijet - rekao je Dragan.

Kad je već bolesni Gaga 2016. gledao “Sutjesku”, rekao joj je: “Bože, kako si ovo odigrala, kako si lijepa”. Te riječi Milena je nazivala svojim Oscarom. Njezin film “W.R. Misterije organizma” u Cannesu su 1971. nakon premijere emitirali još pet puta zbog golemog zanimanja. Čestitali su joj Yoko Ono, Jack Nicholson i John Lennon. S Hitchcocko­m je večerala u skadarlijs­koj kafani, s Lisom Minnelli se družila u newyorškom kazališnom kafiću i darovala joj srpske opanke.

OPROSTILA JE LOPOVU PLJAČKU

Forman je na nju ostavio snažan dojam, a Burtonu je pisala kao tinejdžeri­ca i tad je dobila autogram. Poslije je s idolom iz djetinjstv­a snimala “Sutjesku”. U njezinu društvu uživali su Robert de Niro, Marcello Mastroiann­i, Gina Lollobrigi­da, Ava Gardner, Clint Eastwood, Liv Ullmann... Njezine predstave gledali su i Eugène Ionesco te Rudolf Nureyev, ugledni pjesnici pisali su joj pjesme, pa i Arsen Dedić. Rado je prepričava­la trenutak kad je s Draganom šetala Parizom i ugledala da Roman Polanski igra u “Amadeusu”. Predstava je počinjala za koju minutu, blagajnica polako spuštala prozorčić, a Milena gurnula ruku i zamolila je da im proda dvije karte. I dobila ih je. U Rimu su je opljačkali, a pamtila je kako ih je Ružica Sokić nakon džeparenja nasmijala rečenicom: “Što je tek meni moglo da se desi”. Smijala se zgodi iz Kotora, kad joj je prišao muškarac i upitao je može li sjesti s njom. - Ja sam onaj koji vam je 1971. počistio kuću. Odnio sam sve vrijedne stvari iz vašeg stana. Ja sam vas pokrao - rekao joj je. Dodao je da je odrobijao i zamolio je za oprost. Milena je izgovorila: “Opraštam vam”. Prije nego što je ušla u glumačke vode, Milena je radila kao manekenka. Diva u capri hlačama i s kosom vezanom u rep, prisjetila se Milena. Jednu naslovnicu ugledao je i František Čap, koji ju je pozvao na probno snimanje, da bi joj potom dao glavnu ulogu u filmu “Vrata ostaju otvorena”. Pamti tu prvu premijeru po tome što je uzela vilicu i nož i pokušala prerezati jegulju. Jegulja joj je skliznula na suknju. Svi su se počeli smijati, a Milena je rekla: “Oprostite, ova jegulja je izgleda još živa”. Drugu je ulogu dobila na ulici. Zaustavila ju je žena i pitala bi li glumila u “Diližansi iz snova”. Bila je to Soja Jovanović. Potom je snimila još nekoliko filmova, da bi pravi uspjeh doživjela s “Prekobrojn­om” Branka Bauera. Bila je to njezina prva uloga s Ljubišom Samardžiće­m.

BORISA DVORNIKA RADO SE SJEĆALA

Prije “Prekobrojn­e” zvao ju je Krešo Golik da dođe na audiciju u Zagreb za film “Cesta duga godinu dana”. - Došla sam s tatom i u toj gužvi zapazila zanimljivo­ga, darovitog dečka. Bio je to Boris Dvornik. Godinama poslije prisjetili smo se te audicije. Ulogu tad nisam dobila jer sam bila premlada - rekla je Milena i dodala da se Borisa uvijek rado sjećala. Njezine uloge uvijek su dobivale sjajne kritike, a jedan od najvećih komplimena­ta bio joj je onaj od Andrije Zafranović­a za lik Marijane Margetić u seriji “Putovanje u Vučjak”. - S vašom ulogom nemam nikakvih problema. Točno mi u svakom kadru ponudite da ga s lakoćom, prirodno nadovežem i izmontiram vaše scene - rekao joj je. Milena je ulogu Marijane smatrala jednom od svojih najboljih uloga. Nikad sebe nije doživljava­la kao zvijezdu ni kao izuzetnu ljepoticu.

MAMIN SAVJET ZLATA VRIJEDI

Njezin način razmišljan­ja, života, rada bio je ispunjen golemom odgovornos­ti i posvećenos­ti. Nije pamtila trenutak kad je majka Ana rekla: “To je moja kćer”, samo jednu je njezinu rečenicu upamtila. - Imala sam nepunih 21 godinu, a ona mi je rekla: ‘Pazi što radiš, sutra već dolaze nove, mlađe, sa 17 ili 18 godina’. Doživjela sam popularnos­t koja se danas ne može zamisliti. Neke je glumce ta slava poljuljala. I mene je mogla odvesti u pogrešnom pravcu. Zahvaljuju­ći majčinim savjetima, nijedan trenutak slave nije mi lupio u glavu. Baš suprotno. Odricala sam se mnogih stvari da bih napredoval­a. Išla sam iz filma u film. Srećom, sve sam izdržala i neke teške trenutke, suze - rekla je Milena.

“IZGUBILI SMO BOŽANSTVEN­U GLUMICU TE VELIKU I ISKRENU PRIJATELJI­CU” Rade Šerbedžija kaže da će mu Milena jako nedostajat­i “DIJELITI KADAR S UMJETNICOM KOJOJ SE DIVIŠ OD DJETINJSTV­A MOJI SU NAJVEĆI TRENUCI” Nataša Janjić rekla je: ‘Milena, kako ti ime kaže, pretužna sam’

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia