24sata

VNA OPERACIJA ASILA MI JE ZIVOT

ROLAMA I PRIJE OPERACIJE POKAZIVALI SU DA SE RADI O BENIGNOJ TVORBI’

-

Unatoč redovitim kontrolama zadnjih pet godina, zbog kojih sam bila uvjerena da sam sigurna od razvoja teže bolesti, dijagnosti­ciran mi je rak dojke. Nakon što sam napipala kvržicu, za koju se ispostavil­o da je benigna, odlučila sam je operirati kako ne bih morala odlaziti na stalne punkcije. Iz preventivn­ih razloga. Međutim, nakon operacije otkrilo se da se radilo o malignoj tvorbi, prisjeća se Zagrepčank­a Sanja Bubanović (44) početka borbe protiv zloćudne bolesti. Bilo je to prije dvije i pol godine. - Bio je to najveći šok koji sam doživjela. Od tada sam si samo postavljal­a pitanja: ‘Zašto baš ja?’, ‘Kako?’, ‘Odakle?’... Onda sam shvatila da je ‘to tako’ i da je jedino ispravno da to prihvatim kao dio sebe, prigrlim svoju dijagnozu i pogledam gdje sam zapravo. U svemu, životu, obitelji, poslu, prijateljs­tvu... - priča

Sanja koja zadnjih desetak godina radi u osiguravaj­ućim kućama na prodaji osiguranja, a godinu dana prije dijagnoze na poziciji voditelja grupe. Nakon operacije uslijedile su mnoge kemoterapi­je, zračenja, fizikalne, psihološke, duhovne, plesne terapije... Bilo je teško, jako teško, kaže, prolaziti kroz sve to - mučnine, osjećaj raspadanja tijela i duše. No smogla je snage i počela novo poglavlje u životu. - Shvatila sam da sam dobila priliku za novi, bolji život. Priliku da budem onakva kakva jesam. Svoja i autentična. Da budem dobra i blaga prema sebi, da se volim više nego ikad prije. Divno je što je ta ljubav prema sebi dovela i do ljubavi za druge, za oprost svima kojima je trebalo oprostiti, a, naravno, i sebi - govori Sanja i dodaje da je sretna što ima divnu obitelj, supruga i sina, čiju je ljubav osjećala više nego ikad prije. - Uz njih sam se mogla samo dobro osjećati, nisu dopustili da padnem duhom ni na trenutak. Moje drage prijatelji­ce i sestra uskakale su kad je bilo potrebno, razgovorim­a, vožnjama na kemoterapi­ju, donosile juhice, pospremale. Svima sam im veoma zahvalna govori Sanja.

Događaju se i nova prijateljs­tva, kako ih u šali zove, “bolnička“prijateljs­tva, a s tim je ljudima prolazila sve strahove. S druge strane, tijekom njezina liječenja iz života su otišli neki ljudi, na čemu je također vrlo zahvalna. Pali su tako, kako kaže, svi okovi i lanci tuđih želja, očekivanja, htijenja... Najbolje je to što napokon imate hrabrosti biti svoja, bez obzira na to što tko mislio o vama, a ta spoznaja oslobađa i liječi. - Sad radim mnoge stvari koje su mi prije bolesti bile nezamisliv­e, ne zbog toga što ih nisam željela nego nisam imala hrabrosti za njih. Kao što je ples, i to senzualan ples, i još uz javni nastup. Radionice plesa organizira udruga Sve za nju, koja pruža besplatnu psihološku pomoć osobama oboljelim od karcinoma i njihovim obitelji- ma, a u udruzi sam se uključila u mnoge radionice koje su mi pomogle da otkrijem svoju kreativnos­t i često kažem da je Sve za nju moj drugi dom. Zahvaljuju­ći plesnim radionicam­a Petre Seitz Mavar i Ane Kuhanec, oslobodila sam svoju senzualnos­t i ženstvenos­t. Svakim novim plesnim korakom i pokretom oslobađam je sve više i više, uživam živjeti i voljeti - zaključuje Sanja te dodaje da je kroz bolest naučila biti zahvalna na svemu što joj dođe u život - i onome lijepom i onome manje lijepom.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia