24sata

‘Gurao me trudnu, a htio me i pregaziti automobilo­m’

JAVNO Počelo je suđenje požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću zbog nasilja nad suprugom. Njegov odvjetnik tražio je isključenj­e javnosti, ali sudac je to odbio...

- Piše: FRANJO LEPAN

Alojz Tomašević bio je potpuno miran. Samo je povremeno odmahivao glavom dok je njegova supruga Mara davala iskaz, u znak da se ne s laže s onim što je govorila.

Tako je jučer izgledala prva rasprava na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu na kojoj su bili supružnici Tomašević. Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević malo prije osam sati stigao je pred Općinski sud, na katu suda zadržao se sa svojim odvjetnici­ma do poziva u sudnicu, a u hodniku ispred sudnice već je sjedila Mara Tomašević, njegova supruga. Iako se u nekim segmentima nije slagao dok je njegova supruga davala iskaz, nije joj proturječi­o, a odustao je i od postavljan­ja pitanja supruzi, koja je govorila o tome što joj se sve događalo, posebno u zadnje tri godine, otkad sumnja u njegov preljub. Za sve probleme, a posebno za fizički napad supruga na nju 2. listopada prošle godine, optužuje njegovu ljubavnicu. U optužnici se navodi da je Tomašević suprugu Maru nazivao luđakinjom i ludom kravom, na nju je fizički nasrtao, šamarao je i prijetio da će joj rasparati grkljan.

‘ODUVIJEK GA SE BOJIM’

- Nasilja je bilo unazad tri godine, ali i prije. Ukućani su čuli svađe, ali nisu mogli vidjeti. Razbijao mi je oko, gurao me u trudnoći pred roditeljim­a i braćom... Čak me htio prega-

ziti autom. Posljednji put, nakon povratka s puta, ošamario me 5-6 puta po glavi da se ne vide masnice, uhvatio me za vrat. Dizao je nož na mene, prijetio da će me zaklati, psovao. Svemu je uzrok njegov preljub. Nisam mu smjela ništa reći, sve sam ispoljila u SMS-ovima. Ne morate tražiti provjeru autentično­sti, to su moje poruke iz revolta - svjedočila je Mara. Dodala je da ju je žena s kojom ju je suprug varao grebala po licu i rukama dok ju je on držao. - Sve sam htjela prijaviti, ali njegova sestra i naša kći nagovarale su me da odustanem jer ću mu uništiti karijeru. Tad sam odustala, no nakon 2. listopada 2017. mi je prekipjelo. Ozljede tad nisu bile velike, ali mi je bilo svega dosta - kaže Tomaševiće­va supruga.

HTJELA JE SPASITI BRAK

Nakon toga sudac je Maru Tomašević pitao što se točno dogodilo 2. listopada 2017. Gospođa Tomašević ponovila je sve što je rekla u prethodnim izjavama. Opisala je sam događaj. - Došao je u pripitom stanju, zazvonio mu je mobitel i on je nakratko razgovarao. Pitala sam ga da li ga je to zvala ‘kuja’, na što je on odložio mobitel i počeo me šamarati po glavi. Uhvatio me rukama za vrat, potom me udario nogom i gurnuo na radijator. Pridigla sam se i pobjegla jer sam se bojala da će me ubiti. Rekla sam mu da idem na policiju, na što mi je rekao neka idem, ko je*e mene i policiju. Obukla sam se i otišla na policiju, prijavila sam ga i, kad sam se s policijom vratila kući, njega nije bilo kod kuće. On ima oružje i ja sam ga se bojala cijeli život. Svi su u obitelji, moji i njegovi, znali što sam sve trpjela, kao i naša djeca - rekla je Mara. Na pitanje branitelja Alojza Tomaševića je li i ona upućivala suprugu pogrdne riječi ili osobi za koju smatra da je njegova ljubavnica, odgovorila je: - Govorila sam mu da je gad, da je ona kurva, nekad prije a nekad poslije, kad bi me napao. Rekla sam mu da ću ga politički uništiti. Neka to riješi, neka mi kaže da ima ljubavnicu i mene ostavi na miru. Napisala sam u SMS-u u afektu da ću ga ubiti ako ga vidim s njom. Željela sam spasiti naš brak, imamo troje djece, živimo zajedno 32 godine i zaključili smo katolički brak. Na to je Alojz dodao da imaju i osmero unučadi. Uza sve to Mara je dodala da se za pomoć obratila i vlastitoj djeci. - Oni su mi rekli da su razgovaral­i s ocem te da im je on rekao kako je to problem između nas dvoje. Nudili su mi odlazak u sigurnu kuću, ja sam to odbila i rekla da neću ići iz svoje kuće pa neka me i ubije - rekla je potresena žena. Dodala je da se ne boji supruga otkad je bila na policiji, međutim, da ne vjeruje u pravosudne institucij­e jer joj je suprug politički moćan i bio je član HDZ-a. Svjedočila je i obiteljska prijatelji­ca Tomaševiće­vih, Dragica Jurić. Rekla je da ona osobno nikad nije vidjela fizičko nasilje optuženog niti čula njihove verbalne svađe, ali da joj se Mara znala žaliti. - Mara me nazvala i rekla mi je da ju je istukao Lojza. Pitala sam je zašto, na što mi je odgovorila zbog ljubavnice. Na pitanje zašto se nije maknula rekla mi je da se sve dogodilo jako brzo. Nije mi se prije žalila, ali u posljednje tri godine jest - rekla je svjedokinj­a. Župan Tomašević nakon izlaska iz sudnice nije htio odgovarati na pitanja novinara. - Sve ste čuli. Kad budu svi dokazi u evidenciji, moći ćemo razgovarat­i o očekivanji­ma. Zasad je sve rano, tek smo počeli rekao je njegov odvjetnik Bruno Damjanac.

VIŠE NE ŽELI ODUSTATI

Prije početka rasprave tražio je isključenj­e javnosti iz cijele rasprave zbog zaštite života optuženika i članova obitelji koji će svjedočiti. Međutim, sudac je taj prijedlog odbio. Podsjetimo, Mara Tomašević je na Općinskom sudu u Požegi u siječnju ove godine bila povukla sve optužbe protiv supruga nakon što su ga izbacili iz HDZ-a, no DORH Požega podigao je optužnicu zbog nasilja u obitelji, što se stavlja na teret Tomaševiću, pa je zbog toga jučer zakazana prva rasprava. Prvi ga je put prijavila policiji u listopadu 2017. Nakon što je u javnost iznijela brojne brutalne detalje o tome kako je suprug s njom godinama postupao, sve je dodatno šokirala kad je tri mjeseca kasnije sve odlučila povući. Na kraju su se jučer svi akteri ove obiteljske drame ipak morali pojaviti na sudu, a Mara Tomašević nastupila je samouvjere­no. - Tražit ću imovinsko-pravnu naknadu i ne odustajem od postupka - izjavila je jučer na početku rasprave. Suđenje je nakon ispitivanj­a nje i njene svjedokinj­e Dragice Jurić prekinuto. Sudac Slaven Vidmar zakazao je nastavak za 16. i 17. siječnja iduće godine, kad će ispitati svjedoke koje su naveli optužba i obrana. Jučer se na sudu nisu pojavili Alojzova sestra Kata ni Marin brat Franjo Zadro, koji tvrdi da nije dobio poziv.

 ??  ?? Alojz Tomašević na kraju rasprave odbio je postavljat­i pitanja supruzi Mari
Alojz Tomašević na kraju rasprave odbio je postavljat­i pitanja supruzi Mari

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia