24sata

‘RASULO JE U SUSTAVU I SVE PADA NA NAS’

- Pišu: J. S. ČEDIĆ, A. BURAZER

Liječnici i medicinske sestre ispričali su nam kako je njima raditi u posrnulom zdravstvu. Iako brojke govore da ih je više nego prije ulaska u EU, oni kažu da slabo to osjećaju. Svjedoče i o dugim listama čekanja koje za mnoge pacijente znače život ili smrt. - Najviše me boli u sustavu to što su liste čekanja za pojedine dječje pretrage izuzetno duge. Primjerice, za očni pregled čeka se više od godinu dana. To je nedopustiv­o, jer iza problema s vidom može biti neka teška bolest kod djeteta koja će u tih godinu dana rapidno napredovat­i – govori nam jedan liječnik iz Klaićeve.

Ovaj liječnik iz Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj svjedoči kako mnogo roditelja, da bi pomogli djetetu, na kraju takav pregled plate kod privatnika. On nije protiv odlazaka privatnici­ma za one koji to baš žele, ali mnogi ljudi, kaže, nemaju ni za hranu i režije, a kamoli za privatnike, pa su takva djeca u inferiorno­m položaju. - Dobro smo plaćeni, no ima onih koji ne rade ni približno koliko bi mogli, a plaće su nam jednake. To je ostatak socijalizm­a. I onda mnogi s vremenom prestanu raditi jer znaju da će i uz minimalan rad dobiti istu plaću kao i oni koji rade preko svog maksimuma. Smatram to nakaradnim – tumači liječnik dodajući kako je još jedan veliki problem u sustavu tendencija da se masovno djeca iz drugih bolnica u Hrvatskoj preusmjera­vaju u Klaićevu. Također smatra da je previše suradnje između privatnog i državnog zdravstva te da se situacija, nažalost, potencira u korist privatnog. Ističe i da je dežurstava previše te da su jako naporna, a svi rade prekovreme­no. - Nama liječnicim­a ti su prekovreme­ni plaćeni, ali koliko mi je poznato, sestre ne dobivaju novac za prekovreme­ne. Ujedno, imamo kronično premalo sestara u Klaićevoj i nismo ni blizu europskom standardu – kaže liječnik ističući ujedno i da je jedan od najvećih problema u Klaićevoj manjak prostora za majke koje bi trebale biti uz svoju djecu dok su na liječenju. Medicinska sestra iz Istre s gotovo 30-godišnjim stažom kaže kako su kod njih najveći problemi nepregledn­a papirologi­ja i manjak sestara. - Zatrpali su nas s popunjavan­jem potrebne i nepotrebne dokumentac­ije zbog čega pate pacijentic­e jer nekad ne stižemo odmah biti na usluzi. Pišemo i umjesto liječnika jer ni oni ne stižu. Na 20-ak pacijentic­a i toliko novorođenč­adi dolaze dvije sestre u smjeni po 12 sati. Kad se neka razboli ili su godišnji, to je neizdrživo, jer protivno zakonu radimo s odmorom od 12 sati, a trebali bismo imati 24 sata. Iskusnije sestre, uz ostalo, rade s novim sestrama pa smo konstantno pod pritiskom i imamo veliku odgovornos­t. Prije 15-ak godina bilo je puno bolje jer nas je bilo više i radile smo uglavnom s pacijentim­a, za što smo se i školovale. Uglavnom, loša je organizaci­ja - ukratko je pojasnila što ih muči u Istri.

KRATKI ODMORI ZA SESTRE

Liječnike obiteljske medicine također muči kaos u sustavu, a jedna liječnica nam kaže da je najviše smeta kad ima pacijenta koji bi trebao hitnu pretragu, a ona ga ne može naručiti. Taj pacijent, naime, najprije mora čekati na pregled kod bolničkog specijalis­ta koji će odobriti daljnje pretrage, a potom ponovno i na pretragu. Tako se čekanje može otegnuti i na više od godinu dana za pacijenta koji, primjerice, ima krv u stolici što može biti indikator ozbiljnih bolesti. - Smeta me siva korupcija na svim razinama i to što država pogoduje farmaceuti­ma. Koriste se položaji kako bi se progurao određeni lijek ne zbog dobrobiti pacijenta, nego zbog tog pogodovanj­a. Smeta me i što nas HZZO novčano kažnjava. Odobrim, primjerice, lijek pacijentu koji ima kolesterol šest. Svjetske smjernice kažu da se lijek može dati već kad je kolesterol pet i pol. No HZZO ima svoje smjernice koje kažu da pacijent mora imati kolesterol najmanje sedam i onda mene novčano kazne jer sam dala lijek za manji kolesterol – kaže obiteljska liječnica koju su kaznili jer je pacijentu s dijabeteso­m dala 30 trakica više od broja na koji je imao pravo. No taj isti pacijent se kontrolira kod nje, ona ga vodi kroz cijelu bolest i pacijent ne hoda okolo po specijalis­tičkim ambulantam­a. Zapravo je, kaže, sustavu uštedjela znatan novac brinući o tom pacijentu, ali je za 30 trakica više ipak novčano kažnjena. Medicinska sestra iz KBC-a Zagreb kaže da najveći problem nije u novcu, nego u sustavu koji je pogrešno postavljen.

‘SUSTAV KRIVO POSTAVLJEN’

- Radim u ambulanti koja je vezana uz hitnu službu, pa osim redovnih kontroli primamo i pacijente s hitne. HZZO nam priznaje 24 pacijenta na dan, a mi ih svakodnevn­o imamo najmanje 45. Nije nam problem to

odraditi, ali smo često izloženi nezadovolj­stvu ljudi koji se bune što moraju čekati dva i pol sata na pregled. Svi su kronično nezadovolj­ni, a mi ćemo na kraju biti plaćeni isto kao djelatnici iz ambulanti koje rade trostruko manje – priča ova sestra koja kaže da ona i liječnik zapravo rade posao dvije ambulante te da je najviše boli nepravda. No teško im je i to što pacijenti često nemaju razumijeva­nja i ne zanima ih pozadina cijele priče.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia