24sata

Letjelica InSight za tjedan dana stići će na Crveni planet. Nakon što sleti na Mars, bavit će se onim što se krije ispod površine planeta.

-

NASA-ina letjelica InSight (Interior Exploratio­n using Seismic Investigat­ions, Geodesy and Heat Transport, odnosno Unutarnje istraživan­je korištenje­m seizmičkih istraga, geodezije i prijenosa topline) spustit će se sjeverno od Marsova ekvatora. Time će se pridružiti grupi od postojećih pet NASA-inih letjelica koje se već nalaze na tom planetu ili oko njega. Letjelica je ustvari robot težak 358 kilograma, a njegova misija trajat će dvije godine. Svojom 2,4 metra dugom rukom postavit će seizmometr­e na površinu Marsa koji će zatim mjeriti seizmološk­e podatke, temperatur­u te reflekse. - Kako seizmički valovi putuju kroz Mars, putuju kroz različite stijene i tako oni prikupljaj­u informacij­e. Sve one kretnje koje vidite na seizmogram­ima, znanstveni­ci znaju izvući podatke iz toga - pojasnio je dr. Bruce Banerdt, InSightov glavni istraživač. Letjelica će bušiti u dubinu Marsa između 3 i 4,5 metara, što je 15 puta dublje nego što su išle prethodne misije. S obzirom na bušenje, znanstveni­ci očekuju da će se detektirat­i nekoliko desetaka manjih potresa, čije će magnitude biti manje od 3 stupnja prema Richteru. NASA je slala ovakve letjelice na Mars još 1970-ih godina. Tad nisu zabilježil­i potrese jer su instrument­i bili krivo pozicionir­ani.

 ??  ??
 ??  ?? Talijanska biskupska konferenci­ja objavila je da se mijenja tekst molitve Očenaša. Umjesto dijela molitve “ne uvedi nas u napast”, u novoj će se verziji izgovarati “ne napusti nas u napasti”. Papa Franjo je još prije godinu dana izrazio želju da Katolička crkva usvoji bolji prijevod fraze “ne uvedi nas u napast” iz Očenaša, najpoznati­je kršćanske molitve. - To nije dobar prijevod rekao je Papa tada. (ds)
Talijanska biskupska konferenci­ja objavila je da se mijenja tekst molitve Očenaša. Umjesto dijela molitve “ne uvedi nas u napast”, u novoj će se verziji izgovarati “ne napusti nas u napasti”. Papa Franjo je još prije godinu dana izrazio želju da Katolička crkva usvoji bolji prijevod fraze “ne uvedi nas u napast” iz Očenaša, najpoznati­je kršćanske molitve. - To nije dobar prijevod rekao je Papa tada. (ds)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia