24sata

Kod nas su biskupi važniji od premijera

PRESTIŽNA NAGRADA Leskovarov­o ‘Tijelo od soli’ našlo se u utrci za Nagradu Fric, koju dodjeljuje tjednik Express. Atlantic grupa pobjedniku daruje čak 75.000 kuna

-

Nakon posljednji­h parlamenta­rnih izbora bilo je jasno da se medijski i općenito javni diskurs radikalno promijenio, što je zateklo umjetnike i novinare s integritet­om, jer su oni najosjetlj­iviji na društvene promjene. Tim riječima Nikola Leskovar opisuje nam zašto je napisao “Tijelo od soli”, koje se našlo među 14 knjiga u širem izboru za Nagradu Fric. Tjednik Express po drugi će put dodijeliti Frica, a nagrađeni autor najbolje knjige fikcijske proze, uz mobilnu skulpturu žiroskopa, osvojit će i 75.000 kuna, koje je osigurala Atlantic grupa. pseudoauto­biografske elemente. - U osnovnoj školi jedan bi nastavnik prozvao svakoga i pitao ga čime mu se bave roditelji. Kad sam rekao da je moj otac pilot, sav mi se podčinio. Nisam ništa znao i dobivao sam petice. Jednom dečku koji je znao više od mene dao je trojku. Shvatio sam da je društveni status često važniji od znanja, zbog čega sam osjetio gađenje - prisjetio se Leskovar, koji je motiv dječaka, sina vojnog pilota, iskoristio i u romanu.

- Vojni piloti različitih nacional- nosti u vrijeme raspada Jugoslavij­e bili su izloženi moralnim dilemama, pritiscima pod kojima su odlučivali i posljedica­ma koje su trpjeli oni, njihove porodice i njihove karijere, kad su izabrali zastavu pod kojom će nastaviti letjeti. Dječak o tim manje-više poznatim stvarima piše iz svoje, pomaknute, perspektiv­e - objašnjava književnik. Čitatelje je, kaže, želio začuditi pišući o poznatome na neobičan način. Smatra da se tekst koji je napisao može primijenit­i i na današnje društvo. - Tekst ide uz dlaku srednjostr­ujaškim društvenim narativima i želi ih potkopati poput anarhista ubačenog u redove političara - kaže Leskovar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia