24sata

Plaća od 3000 kuna nije za dostojan život

RAST MINIMALCA Vlada je digla minimalnu plaću od 2752 kuna za 248 kuna i pohvalila se da će to spriječiti iseljavanj­e i omogućiti bolji život radnicima

- Pišu: S. KRNETIĆ, I. PANDŽIĆ

Ako prosječna plaća od 6200 kuna pokriva tek 75 posto potrebnih troškova kućanstva, onda je jasno da 3000 kuna nije dovoljno za preživljav­anje, a kamoli za dostojanst­ven život koji će spriječiti iseljavanj­e.

Poručio je to Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata nakon što je Vlada digla minimalnu plaću od Nove godine za 248 kuna neto. Minimalac ispod kojeg poslodavac ne smije platiti radnika je tako 3000 kuna neto mjesečno. Minimalnu plaću trenutačno prima u Hrvatskoj oko 37.000 zaposlenih, objavila je Vlada. - Dobro je da minimalac raste, ali sve ispod 50 posto prosječne plaće je nedovoljno - smatra Sever. Premijer Andrej Plenković je naglasio da je ovo godišnje povećanje minimalne plaće najveće još od 2008. godine. - Mi smo u pola mandata podigli minimalnu plaću za 504 kune pohvalio se Plenković. Hrvatska je s ovim po visini propisane minimalne plaće preskočila i Poljsku, Češku, Slovačku i Estoniju, a već ranije je minimalac bio viši nego u Rumunjskoj, Bugarskoj, Latviji, Litvi i Mađarskoj. Poslodavci­ma koji daju minimalnu plaću država daje olakšicu da moraju platiti samo pola doprinosa, Ipak, poslodavci su ljuti jer nitko s njima nije razgovarao prije dizanja minimalca. - Ovo je mjera za ostanak ljudi u Hrvatskoj i dostojanst­veniji život - rekao je ministar rada Marko Pavić. U Hrvatskoj je prosječna plaća za rujan iznosila 6195 kuna. Unatoč rastu od 2,6 posto u godinu dana, još kaskamo za razvijenij­im zemljama. Čak polovica radnika prima plaću ispod 5100 kuna, a ostali iznad tog iznosa. Davor Bernardić (SDP) je napao Vladu da ovim minimalcem pere savjest jer poreznom reformom dižu plaće najbogatij­ima. SDP traži minimalnu plaću od 4000 kuna. HDZ mu je brzo odgovorio podatkom: SDP-ova Vlada je u četiri godine svog mandata podigla minimalnu propisanu plaću točno za 269,77 kuna.

 ??  ?? OD 28 ČLANICA EU, HRVATSKA JE NA 20. MJESTU PO VISINI PLAĆA
OD 28 ČLANICA EU, HRVATSKA JE NA 20. MJESTU PO VISINI PLAĆA
 ??  ?? Plenki se hvali da devet zemalja EU ima niži minimalac
Plenki se hvali da devet zemalja EU ima niži minimalac

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia