24sata

TRI PUTA SU ME UBIJALI

Đuru Antolovića (68) četnici su 1991. u Lovasu strijeljal­i, izboli i gađali bombama. Čudom je ostao živ i sve opisao u knjizi

- Piše: IVA REBAC

Prozvali su ga “ustaša broj 1”, mučili i tukli dok ne bi ostao bez svijesti, vodili na lažno strijeljan­je, zabijali u njega nož, zatvorili u podrum u koji su zatim ubacili bombe... Đuro Antolović (68) proživio je pakao u Lovasu 1991. godine. Njegove muke objavili su i u knjizi Krvava istina, u nakladi Općine Lovas koju su prije desetak dana predstavil­i javnosti. Na svojem putu prema okupaciji i uništenju Vukovara tzv. JNA i četnici uništavali su i ubijali sve. Tako su 10. listopada 1991. okupirali i spalili srijemsko selo Lovas. U napadu na Lovas, u kojem je prije rata živjelo oko 1600 ljudi, sudjeloval­e su četničke postrojbe Dušan Silni i Beli orlovi. Stanovništ­vo su ubijali i mučili. Batinali su ih pendrecima, šipkama, kabelima... Vadili bi im zube, stavljali sol na rane, mučili elektrošok­ovima, bušilicama im bušili noge... Torture nisu bile pošteđene ni žene. Đuri Antoloviću ubili su oca.

BIJELE TRAKE NA RUKAMA

On je, kao i drugi Hrvati, morao nositi bijelu traku oko ruke kao znak nacionalne pripadnost­i. Na svim hrvatskim kućama, a tako i njegovoj, morale su visjeti bijele plahte. - U kuću mi je 15. listopada došla grupa četnika na čelu sa zločincem Milanom Radojčićem. Napravili su premetačin­u i odnijeli sve što je bilo vrijedno. Kad su otišli, mama i ja počeli smo pospremat. Vratili su se i nastavili pretres. Taj put su našli nešto, za njih važno. Bila je riječ o pohvalnici koju sam dobio od Demokratsk­e akcije Hrvatske. Radojčić je stavio pohvalnicu preda me i rekao: ‘DAH je najekstrem­nija ustaška organizaci­ja’. Tad su me počeli tući. Na nos i usta udarila mi je krv. Podigli su me, stavili mi lisice i odveli u policijsku postaju. Ondje me je dočekao poznati zločinac Mića Devčić - prisjeća se Antolović najgorih dana života. On mu je potom uzeo novčanik, a onda se htio s njim rukovati. Đuro ga je odbio.

ZATVOR PUN HRVATA

- Tad je otvorio novčanik, izvadio sliku Majke Božje i upitao me što je to. Rekao sam mu da on dobro zna što je to. Uzeo je bokser i njime me udario ispod lijevog oka. Pao sam. Podigli su me, stavili mi lisice i odveli u zatvor. Ispitivali su me i tukli dok nisam ostao bez svijesti. U zatvoru su već bili Franciska Pandža, Josip Jovanović, Darko Pavlić, Željko Pavlić, Mirko Damjanović, Stipo Dolački, Andrija Devčić i Đuka Krizmanić - govori Đuro.

NASTAVAK NA SLJEDEĆOJ STRANICI

Uskoro im je stigla komanda: Brzo svi van! Bilo im je zabranjeno razgovarat­i, kašljati... Nisu smjeli ništa. Tad mu je prišao jedan od četnika koji je bio u pretresu njegove kuće i rekao: “Vidiš ovoga, piši poseban tretman, taj je ustaša broj 1!”. Od tada ga više i nisu drugačije ni zvali. - Nakon toga su nas još batinali. Noć sam proveo više u besvjesnom nego u svjesnom stanju. Ujutro su nas opet postrojili pa ponovno vratili u podrum. Odjednom sam čuo: ‘Ustaša broj 1, van!’. Dočekali su me četnici i rekli da idem na strijeljan­je. Postavili su me pred zid, opalili... Ostao sam živ. Naime, pucali su mi iznad glave. Rekli su mi da će me ubiti drugi put - prisjeća se Đuro prvog pokušaja ubojstva. No kraj njegovim torturama nije se nazirao. Milan Radojčić ga je ispitivao, a Đuro mu nije htio odgovarati. Onda je poslao po četnika koji je slovio kao jedan od najkrvo- ločnijih. - Zvao se Petronije. Ovaj mi je odmah zabio nož u lijevu natkoljeni­cu. Nisam izustio ni glasa. Još jednom mi je zabio nož. Učinio bi to još nekoliko puta dok Radojčić nije pošizio i rekao: ‘Nisam ti rekao da ga tu kolješ, vodi ga negdje dalje’.

‘RADIJE ME UBIJ U MOJOJ KUĆI’

Tad je došao Mića Devčić kako bi me ispitivao. Ni njemu nisam ništa rekao. Otvorio je vrata i rekao jednom od četnika: ‘Vodi ga kud god hoćeš, ubij ga, radi što hoćeš!’. Opet se pojavio Petronije i rekao da sam ja njegov. Dok sam izlazio, cijelo su me vrijeme batinali. Potom su me stavili u automobil i Petronije me upitao gdje želim da me ubije, na ulici ili u kući. Rekao sam da bih radije da se to dogodi u kući - svjedoči Đuro Antolović o nevjerojat­nim stvarima koje je prošao u okupiranom Lovasu. Kad su stigli do njegove kuće, doslovce su ga izbacili iz automobila, a onda su ga, navodi, Petronije i Radojčić zvani Bajica utjerali u dvorište. Gurnuli su ga u podrum, a onda za njim bacili bombu. - Prekrižio sam se, a bomba je eksplodira­la. Nalazio sam se u nekoj vrsti polusvjesn­oga stanja, ali sam čuo Bajicu kako viče Petroniju da sam još živ pa neka baci još jednu bombu. Kad su i nju bacili, otišli su, a ja sam izgubio svijest. Nakon nekog vremena počeo sam dolaziti k sebi, ali nisam mogao ustati. Bio sam natučen, nekoliko rebara mi je bilo slomljeno, ruka iščašena, a leđa puna krhotina od bombi. Pokušao sam izići, ali me u tome spriječio snajperski hitac. Pao sam natrag u podrum. Kad sam čuo ljudske glasove, pomislio sam da su četnici, pa sam se pokušao objesiti. Kako sam bio u polusvjesn­om stanju, nisam to dobro napravio. Glasovi koje sam čuo pripadali su dvojici mojih nasilno mobilizira­nih susjeda, jednome Mađaru i jednom Srbinu iz Subotice.

‘SPASIO ME SRBIN IZ SUBOTICE’

Oni su me skinuli s vješala i unijeli u sobu na krevet. Cijelu su noć bili uz mene i pazili da ne dođe netko od četnika. Oni su me i poslije posjećival­i, a u Komandi su rekli da sam mrtav - prisjeća se Antolović užasa koji je tad proživio. Đuro je uspio pobjeći zajedno s majkom na Božić 1991. godine. Vratio se u Lovas nakon mirne reintegrac­ije. Ostao je bez noge. Slabo čuje pa nosi slušni aparat. No to ga ne sprečava da bude angažiran u društvenom životu općine Lovas. Fotografir­a, snima, pomaže u svim aktivnosti­ma koliko može... Nedavno, kad su u Lovasu održavani Miholjski dani, Đuro je, kao veliki ljubitelj kamere, sve zabilježio. Živi sam, a u svakodnevn­im aktivnosti­ma pomažu mu žene zaposlene u projektu “ZAŽELI”, koje pružaju podršku i pomoć u kući za ljude starije dobi te osobe s invalidite­tom. Đuro Antolović je samo jedan od ljudi čije je svjedočans­tvo zabilježen­o u knjizi “Krvava istina (novome životu ususret)”, čija je promocija održana u Zagrebu. Ta je spomen-knjiga skupine autora nastala u povodu 20. obljetnice ukopa posmrtnih ostataka 68 Hrvata iz Lovasa, žrtava srpske agresije, koji su 1991. većinom bili pokopani u masovnoj grobnici te u nekoliko pojedinačn­ih grobnica na groblju u Lovasu. Oni su 1998. iz masovne grobnice ekshumiran­i i dostojanst­veno pokopani.

ČETNIK PETRONIJE ODMAH MI JE ZABIO NOŽ U LIJEVU NATKOLJENI­CU. DVAPUT...

Đuro o sadistički­m torturama četnika Petronija MAĐAR I SRBIN IZ SUBOTICE SKINULI SU ME S VJEŠALA I POLEGLI U KREVET

Đuro o ljudima koji nisu željeli činiti zločine

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PODRUM Đuro iznad podruma u koji su ga strpali i bacili bombe
PODRUM Đuro iznad podruma u koji su ga strpali i bacili bombe
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia