24sata

VAPAJ: KUJUNDŽIĆU, NE ŠTEDITE NA OBOLJELIMA OD LEUKEMIJE

- Pišu: J. SARIĆ ČEDIĆ, H. TKALČEVIĆ

Za tipizaciju uzoraka za banku darivatelj­a koštane srži godišnje je potrebno najmanje 2,5 milijuna kuna. Ministarst­vo zdravstva će u 2019. godini za tu svrhu dati samo 1,5 milijuna kuna. To je samo 300.000 kuna više nego ove godine, a iznos su nam potvrdili u Ministarst­vu. Rekli su da izdvajaju sukladno financijsk­im mogućnosti­ma. Prije tri dana smo pisali o tome kako će na KBC-u Zagreb, gdje se obavljaju tipizacije koje život znače za oboljele od leukemije, potencijal­ne primatelje koštane srži, do kraja godine biti obavljeno još samo 200 tipizacija, a onda sve staje do lipnja 2019. Uprava KBC-a dopisom je zatražila od Ministarst­va da osiguraju 2,5 milijuna kuna jer je to minimalan iznos uz koji proces tipizacija može funkcionir­ati. Poveća li se broj donora sljedeće godine, trebat će više novca. U dopisu su naveli da se iznos osiguran za ovu svrhu u proračunu svake godine sve više smanjuje. No u Ministarst­vu nisu uvažili molbu te kažu da dinamika testiranja ne

ovisi samo o novcu iz proračuna, nego i o broju prikupljen­ih uzoraka kroz godinu, kapaciteti­ma KBC-a Zagreb, ugovorenoj cijeni testova te o donacijama Zaklade “Ana Rukavina”. U Zakladi su rekli kako je važno da se, osim broja ljudi upisanih u Registar dobrovoljn­ih darivatelj­a koštane srži, stalno povećava i broj tipizirani­h uzoraka, jer se time povećava i vjerojatno­st za pravodobno pronalažen­je darivatelj­a i početak liječenja. Dodali su i da bolest ne bira koga će pogoditi, a transplant­acija može biti spasonosna.

TIPIZACIJA JE KLJUČNA

Tipizacija je ključni dio cijele priče, jer nakon što građani dobrovoljn­o daju uzorak krvi, on treba proći imunogenet­sko testiranje kojim se utvrđuju karakteris­tike uzorka te podudaraju li se oni s nekim od potencijal­nih primatelja koštane srži. Što je više obrađenih uzoraka, to je veća vjerojatno­st da oboljeli od leukemije nađu odgovaraju­ćeg darivatelj­a. Upravo zbog toga je poražavaju­ća činjenica da će Ministarst­vo iz budžeta za sljedeću godinu izdvojiti trostruko manje za tipizacije nego što je to bilo kad je registar osnovan. Dovoljno govori činjenica da je dosad obavljeno 97 transplant­acija srži zahvaljuju­ći registru na KBC-u Zagreb. Od toga u Hrvatskoj je prikladnog donora pronašlo 65 pacijenata, dok ih je 32 u inozemstvu. - Jako sam tužna zbog toga. Teško je organizira­ti akcije i pozivati ljude da postanu darivatelj­i, a onda da ti uzorci stoje na ledu i čekaju tipizaciju - ne skrivajući razočaranj­e rekla nam je Marija Rukavina, majka novinarke Ane Rukavine, čije ime nosi Zaklada. Osim što je osnovala Zakladu, Marija je i njezina upravitelj­ica te je boli što Ministarst­vo drugu godinu zaredom ne odvaja dovoljno za tipizaciju. - Pokušali smo tražiti rebalans proračuna, kako za 2018., tako i za 2019. Ulagali smo amandman, ali nije prošao. Ja se i dalje nadam i da će se novac pronaći jer nije riječ o nekom jako velikom iznosu. Nisu to takva sredstva koja Vlada, uz malo dobre volje, ne bi mogla izdvojiti - govori Marija. Napominje da oni imaju razumijeva­nja za druge potrebe u zdravstvu, no vjeruje da se sve može riješiti na obostrano zadovoljst­vo. - Mi smo lani dali 365.000 kuna iz sredstava Zaklade za 1500 uzoraka. Ako ove godine dobijemo povrat PDV-a, ponovno ćemo ga utrošiti u tipizaciju uzoraka. No to nisu sigurna sredstva. Mi ne možemo unaprijed znati hoćemo li ih dobiti i koliko - napominje Marija.

I DJECA ČEKAJU SPAS

Dodaje kako u posljednje vrijeme prikupljaj­u sve više uzoraka. - Oboljelo je mnogo djece. Roditelji te djece vjeruju da u svakoj hrpi uzoraka koju odnesemo na tipiziranj­e postoji jedan koji će odgovarati baš njihovu djetetu. Znam kako im je jer i sama sam to prošla. Od ove godine ostat će namanje 2000 netipizira­nih, a gdje su još oni koje ćemo tek prikupiti - kaže Marija. Ističe da Hrvatski registar dobrovoljn­ih darivatelj­a krvotvorni­h matičnih stanica ne djeluje samo unutar granica Hrvatske. Naš nacionalni registar član je svjetskog registra u kojemu je oko 33 milijuna darivatelj­a. Kujundžić je jučer za Novu TV govorio o problemima u zdravstvu. Među ostalim, rekao kako ne može jamčiti da se inzulin neće plaćati više. Govoreći o stanju o zdravstvu rekao je kako je javna tajna da se u Hrvatskoj prima mito u svim segmentima, nažalost i u zdravstvu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia