24sata

ODVUKAO SAM JE U PODRUM I UBIO...

Georgina je nestala 2006. u Berlinu. Imala je 14 godina. Roditelji su preokrenul­i nebo i zemlju da je pronađu. Uhitili su muškarca koji kaže da ju je ubio. No ne mogu mu to dokazati

- Piše: BOGDAN BLOTNEJ

Ubio sam Georginu u podrumu, rekao je Nijemac turskog podrijetla Ali K. (43) čovjeku s kojim se družio u jednom berlinskom kafiću. Nije znao da priča s policajcem koji mu je postao prijatelj baš zbog slučaja nestale Hrvatice.

Tajni detektiv, koji ga je razotkrio, bio je dio 12 godina duge istrage nestanka Georgine Krüger (14). Ona se 25. rujna 2006. vraćala iz škole. Izašla je iz autobusa i nestala 200 metara od svoje kuće u ulici Perleberge­r. Imala je mobitel koji je izgubio signal 15 minuta od trenutka kad su je posljednji put vidjeli svjedoci. Georginin nestanak bio je čudan jer djevojčica nikad nije bježala. - Toga dana trebala je ići na probu za seriju jer je željela karijeru glumice ili plesačice kad odraste - rekao je tad njemačkim medijima Georginin polubrat Tomislav. Policajci su pretresli cijelu četvrt te pregledali više od 300 podruma, tavana i kuća. Pregledali su tad i podrum sadašnjeg osumnjičen­ika Alija koji je živio 89 metara od nestale djevojke. U njemu nije bilo ništa sumnjivo. Obitelj je po Berlinu i okolici zalijepila više od 500 plakata s Georginini­m fotografij­ama. Na telefon za dojave stiglo je 150 poziva, no nijedan trag nije pomogao. Ispitali su kasnije i rodbinu u Hrvatskoj, no bez uspjeha. - Čim se nije pojavila kod kuće, odmah sam znala da joj se nešto dogodilo. Imala je dugu smeđu kosu, crvenu majicu i velike naušnice rekla je medijima Georginina majka Vesna Krüger. Ali je tad policajcim­a ispričao kako nije poznavao djevojčicu niti ju je viđao u naselju. Ipak, kako danas smatraju istražitel­ji, upravo ju je Ali toga dana namamio da pođe s njim. Motiv mu je bio seksualno iskoristit­i djevojčicu. Policiji se zapravo sam odao jer je slično ponovio 2011. Na ulici je susreo 15-godišnju djevojčicu te ju je odvukao u svoj stan. Kako je rekla policajcim­a, tukao ju je, pipao i ljubio. Borila se protiv otmičara te je pobjegla. Zbog seksualnog napada osudili su ga na godinu i pol zatvora. Njegova obrana se žalila te je na kraju on, kao otac troje djece koju uzdržava, pušten na slobodu. Kako bi ga naveli da priča o tom slučaju, tajni agent trebao je zadobiti njegovo povjerenje. Ali je ostao bez posla te je vrijeme provodio u kafiću na kockarskim aparatima. Novi prijatelj mu je čak ponudio posao u autopraoni­ci koju je namjeravao otvoriti. Upoznao ga je i sa suprugom, također policajkom, i on je upao u klopku. Prvi koraci policije u raspetljav­anju “hladnog slučaja” bila su dva poziva u ožujku 2018. u kojima je muškarac s turskim naglaskom rekao kako zna više o Georgininu nestanku. Odao je koordinate u šumi Brieselang te je rekao kako se ondje nalazi njezino truplo. Policajci su nekoliko dana kopali i tražili ostake pomoću dronova i pasa. Ništa nisu našli. Nadu obitelji da će pronaći Georginu dali su i mediji te je jedna TV kuća emitirala dokumentar­ac o Georgini. U međuvremen­u se policajac zbližavao s Alijem te je na kraju snimio i njegovo priznanje. Dan poslije specijalna policija privela je Alija. Iz njegova su stana uzeli gotovo sve stvari za analizu. Pokupili su i dječje igračke koje će testirati ne bi li našli Georginin DNK. Unatoč priznanju, policajci i dalje nemaju ni oružje kojim je ubijena ni njezino tijelo.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia