24sata

Preletio je La Manche

Franky Zapata je na svom izumu poletio s plaže u Francuskoj, a za 20-ak minuta je sletio u Englesku

- Piše: IVAN PAVIĆ

Francuz Franky Zapata (40), poznat i kao leteći čovjek, konačno je uspio u svom naumu. Jučer ujutro uspješno je na svojem izumu “flyboardu” preletio kanal La Manche koji razdvaja Francusku i Veliku Britaniju. Zapata je krenuo u 8.15 sati s plaže Sangatte u Francuskoj. Njegov let trajao je dvadesetak minuta. Sletio je u zaljev St. Margaret na južnoj obali Engleske. Međutim, Zapata je morao stati na pola puta kako bi se opskrbio s kerozinom koji pogoni njegov “flyboard”. Njegov izum je autonomni leteći stroj, a kerozin nosi u ruksaku na leđima. Ispod stopala ima pet mini mlaznih motora koji mu omogućuju da poleti. “Flyboard” nije nimalo bezazlen jer može razviti brzinu od čak 190 kilometara na sat. Ipak, kerozina u ruksaku ima za samo 10 minuta leta. Upravo zato je Zapata morao stati na pola puta kako bi uzeo još goriva i završio svoj let preko La Manchea koji je širok oko 35 kilometara. Letio je preko mora na visini od 15 do 20 metara i išao oko 140 kilometara na sat. Podsjetimo, Zapata je La Manche htio preletjeti još prije 10 dana. Tada je bila 110. godišnjica dana kada je Louis Bleriot kao prvi pilot preletio kanal. Međutim, promašio je platformu na brodu s koje se trebao opskrbiti kerozinom. Pao je tada u more.

- To je golemo razočaranj­e. Promašio je platformu za samo nekoliko centimetar­a. Vježbali smo desetak puta i na nemirnom moru - rekao je tada član Zapatine ekipe.

Zapata je inače europski i svjetski prvak u jet-skiju, a svoj “flyboard” predstavio je i na

Vojnoj paradi u Parizu povodom Dana pada Bastilje sredinom srpnja. Tada je na “flyboardu” pred predsjedni­ka Emmanuela Macrona i njemačku kancelarku Angelu Merkel doletio s puškom u rukama u maniru vojnika budućnosti.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia