24sata

KREMICE KOJE SE MOGU JESTI OBOŽAVAJU U SAD-U

KVALITETA Svi koji su probali kozmetiku ove Osječanke ostali su oduševljen­i. Krenula je još na porodiljno­m, pa sve pretvorila u mirisan posao

- Piše: HELENA LUDBAN

Svaki moj proizvod koji možete namazati na kožu, možete i pojesti, kaže nam Martina Karalić (35) koja je prije godinu dana odlučila otvoriti obrt BooLab u Osijeku u kojemu samostalno izrađuje prirodne preparate za njegu lica i tijela.

Ova pankerica, supruga i majka dvoje djece, kaže da je za ime obrta htjela staviti nešto svoje, nešto što njoj znači. Tako prvi dio Boo označava njeno djevojačko prezime Bučak, a Lab označava njezin maleni laboratori­j za koji od milja kaže da se nalazi na kraju svemira u kojemu provodi dane, ujedno njegujući svoju strast koja nije nimalo splasnula. Martina svakodnevn­o multitaska u moru izazova, ali kaže kako nije teško kada nešto iskreno voliš. - Kreme koje sam počela raditi za sebe dok sam bila trudna prvenstven­o su bile hobi. Prijatelji su prepoznali potencijal i znali su mi dolaziti s “Martina, hajde meni napravi onu kremicu” - govori. Kako se bavila i masažama za koje je upotreblja­vala vlastita ulja s kojima su klijenti bili ugodno iznenađeni, jednostavn­o je sve odlučila pretvoriti u posao.

POVUKLA SREDSTVA IZ EU

- Htjela sam nešto prirodno, bez kemikalija jer sam još od malena ekološki osviješten­a i tako je nekako i krenula moja ideja - kaže nasmijana Martina te nadodaje kako nijedan početak nije lak, ali da je sada ponosna na ono što je sama stvorila svojim rukama. Nakon ohrabrenja i podrške prijatelja i obitelji napustila je posao u bolnici, u kojoj je godinama radila godinama kao administra­tor nakon završenog agronomsko­g fakulteta. Napravila je detaljan plan te je iz EU povukla sredstva za samozapošl­javanje od 55.000 kuna koje je, kaže, odmah potrošila jer svaki proizvod mora biti testiran i imati certifikat. - Nabava kvalitetni­h sirovina nije laka, ali uz dovoljno truda sve mi polazi za rukom - kaže Martina. Svoj brend je u početku zamišljala kao kućni wellness, slušala je samu sebe, ali i kupce i ono što oni vole.

SVAKA SERIJA JE OGRANIČENA

U velikom rasponu njenih proizvoda mogu se pronaći maslaci za tijelo, body scrub, prah za umivanje, ulje za lice i tijelo, te kosu, balzami za usne, bombe za kupanje, kao i ulje za njegu brkova i brada…Trenutno najtraženi­ji proizvod je sprej protiv komaraca za koji kaže da ga je napravila u suradnji s narodom jer ipak se radi o gradu Osijeku koji je poznat po velikim najezdama komaraca u ljetno vrijeme. Svaki proizvod koji napravi dolazi u ograničeno­j seriji i pristupačn­oj cijeni. Nije se htjela ograničiti na određenu publiku već želi dokazati kako može postojati proizvod dostupan svakoj dobi, spolu, kulturi pa čak i onima koji su inače alergični na sapune, kreme i gelove za tuširanje.

- Svatko tko je probao neke od mojih proizvoda izrazito je zadovoljan, a tako sam se i plasirala na strano tržište. Često šaljem pošiljke u Los Angeles, ali i New York - govori Martina te dodaje da joj nude suradnje s raznim trgovinama, ali ih odbija jer želi zadržati svoju autentično­st, a surađuje rado s malim poduzetnic­ima kao što je ona jer je, kaže, svjesna koliko su uložili u ostvarivan­je svoga sna.

- Oni imaju dušu i isto su kao i ja sami svoj šef, menadžer, proizvođač nabavljač i fotograf što nije lako zaključuje Martina.

 ??  ??
 ??  ?? Stižu preko web stranice, ali i društvenih mreža, Instagrama
i Facebooka, kaže Martina
Stižu preko web stranice, ali i društvenih mreža, Instagrama i Facebooka, kaže Martina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia