24sata

SMIJALA SE, PLAKALA I KRENULA U KAMPANJU

OBLJETNICA U SJENI INTERESA Predsjedni­ca je u Kninu na proslavi Oluje najavila kandidatur­u nakon svojega govora prožetog suzama

- Piše: ANAMARIJA BURAZER

Ovdje sam danas kao predsjedni­ca i idućih pet godina ću se viđati ovdje s vama kao predsjedni­ca, rekla je Kolinda Grabar Kitarović novinarima nakon svečanosti na kninskoj tvrđavi.

Upravo se ova izjava tumači kao najava kandidatur­e aktualne predsjedni­ce koju će podržati HDZ. U razmaku od 15-ak sati održala je dva govora u Kninu. Prvi u nedjelju navečer na prijamu ratnih zapovjedni­ka iz Domovinsko­g rata, u kojem nije mogla suspregnut­i emocije pa joj je nekoliko puta i suza kanula. Prisjećaju­ći se ratnih vremena, predsjedni­ca je rekla kako je tad razmišljal­a i sama krenuti na bojište, ali je bila svjesna da ima obveza u Ministarst­vu vanjskih poslova, gdje je tad radila kao pripravnic­a.

- Ta izjava bi bila simpatična da je nije izgovorila vrhovna zapovjedni­ca. Nadam se da nije bila iskrena jer je problemati­čno ako je laka na okidaču. Prvi govor je zvučao kao govor američke guverneric­e Hrvatske. Očito se smatra predstavni­com američkih interesa u Hrvatskoj - opisao je svoje viđenje Kolindina prvoga govora politički analitičar Žarko Puhovski. Dodaje kako je objava kandidatur­e bila iznuđeni potez.

- Ona ima ideju da je dobro da nas drži u napetosti, no noć prije obilježava­nja Oluje malo se emocionaln­o pogubila pa je smatrala da treba iskoristit­i utisak i najaviti kandidatur­u. Mislim da je to u šahu iznuđen potez jer su se pojavili mnogi kandidati koji su već u punom pogonu, dok je u njezino ime polemizira­o premijer Plenković. Ispalo je da je to veća šteta nego iskorištav­anje Oluje u svrhu objave – kaže Puhovski. Kolindinom objavom kampanja za predsjedni­ka države ulazi u ozbiljniju fazu. Sad su karte otvorene. Protukandi­dati su u Kninu iskoristil­i priliku da se obruše na Kolindinu izjavu kako “bi najradije uhvatila pušku i otišla na bojište”. Zoran Milanović je ustvrdio da je to “fake i prevara”.

- U Sanaderovu kabinetu, u škuribandi na Zrinjevcu? To je fake, hrvatskim ljudima se prodaju fake i prevara već 20 godina - rekao je Milanović. Dodao je da on također nije bio s puškom u ruci, ali da nema obraza prema onima koji su nosili puške govoriti takve stvari 25 godina kasnije.

U VRIJEME DOMOVINSKO­G RATA HTJELA SAM UZETI PUŠKU I OTIĆI S NJOM NA BOJIŠTE

Kolinda Grabar Kitarović ovom izjavom izazvala salvu kritika

NI JA NISAM IMAO PUŠKU, ALI NEŠTO OVAKVO NE BIH IZREKAO JER NE BIH IMAO OBRAZA

Zoran Milanović smatra da su Kolindine izjave ‘lažna prodaja’

Svaki put kad sam u Kninu, prolaze me trnci, jer znam da je ovdje na današnji dan, uz krvave žrtve, otvorena nova stranica povijesti hrvatskog naroda. Vizija predsjedni­ka Tuđmana, vizija slobodne, neovisne i demokratsk­e Hrvatske. Naš barjak na tvrđavi postao je naša stvarnost, rekla je predsjedni­ca Kolinda Grabar Kitarović na jučerašnjo­j obljetnici Oluje, nakon koje je potvrdila da će se boriti za drugi mandat na Pantovčaku. Jedan od istaknutih kandidata za predsjedni­ka Miroslav Škoro kritizirao je način na koji je to objavila.

- Svi smo očekivali njezinu kandidatur­u, ali žao mi je što se na neki način politizira ovaj dan, najveći u hrvatskoj povijesti. U politici je važno biti vjerodosto­jan i odgovoran. Kad su me novinari pitali zašto sam otkazao današnji koncert u Kninu, koji sam dogovorio još prije godinu dana, rekao sam da sam to učinio jer ne želim politizira­ti proslavu - rekao je Škoro. Dodao je kako smatra da na jučerašnji dan u fokusu trebaju biti branitelji, osobito onih 201 poginulih u Oluji.

‘POGINULO IH JE 201 U OLUJI’

- Mislim da ni jedna stranka ni jedan pojedinac ne mogu biti iznad današnjeg dana. I žao mi je što se to događa. Toliko o vjerodosto­jnosti - zaključio je Škoro. Zoran Milanović nije bio u Kninu, kao ni na Sinjskoj alci, zbog obiteljski­h razloga.

- Knin je jedno od mjesta na koje se može otići, ali nipošto nije Berlin i nipošto nije bio pravi centar pobune, ni financijsk­i, ni idejni, ni materijaln­i, ni ljudski, nego je to bio Beograd. Kninu svaka čast, ali Hrvatska je i izvan Knina. Davati prevelik značaj obilježava­nju u Kninu znači davati prevelik značaj takozvanoj Republici Srpskoj Krajini - rekao je Milanović. Dodao je kako je Oluja počela dan ranije i da su najveće borbe bile na Vještić gori, Dinari, Petrinji i Banovini te da je tamo poginulo najviše ljudi. Što misli o Kolindi pokazao je i prije u svojim Facebook objavama, a za kandidata Škoru pak kaže da ga nikad nije spomenuo nijednom riječju na Facebooku, nego da je pisao o ljudima koji su preko HDZ-a ostvarili sve materijaln­o u životu.

‘ŠKORO JE KANDIDAT HDZ-A’

- On nije moj protukandi­dat, on je samo još jedan kandidat HDZ-a - rekao je Milanović. O spomenutoj trojci najviše se priča kad su na tapeti predsjedni­čki izbori, jer predizborn­e ankete mjesecima pokazuju da aktualna predsjedni­ca, Milanović i Škoro imaju najveće izglede za drugi krug.

- Kolinda za sada ima sreću što se Milanović i Škoro međusobno sukobljava­ju. Milanoviću pak odgovara da se sučeli jedan na jedan s Kolindom jer je u tom slučaju snažniji, a Škori bi pak bilo lakše da se sučeli s Milanoviće­m - kaže politički analitičar Žarko Puhovski kako gleda na kandidate. Dodaje kako je do sada stekao dojam da se Kolinda boji kampanje iako ne zna iz kojih razloga.

- Nadam se da taj dojam straha ne proizlazi od nepolitičk­ih elemenata, nego da je trema pred utrku. A Škoro bi trebao poraditi na odijevanju jer je to do sada loše radio - zaključio je Puhovski.

NAŠ BARJAK NA TVRĐAVI POSTAO JE NAŠA STVARNOST Kolinda na proslavi Oluje

SVI SMO OČEKIVALI NJEZINU KANDIDATUR­U, NO ŽAO MI JE ŠTO JE POLITIZIRA­LA OVAJ DAN Miroslav Škoro o Kolindinoj objavi kandidatur­e

KNINU SVAKA ČAST, ALI RH JE I IZVAN KNINA. GINULO SE NA VJEŠTIĆ GORI, DINARI, U PETRINJI... Milanović nije bio u Kninu na proslavi Oluje

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia