24sata

U regenerato­rima keratin jača kosu, a glicerol je vlaži

NJEGUJU Kosi izloženoj suncu, vjetru i soli treba pomoći u obnovi. Silikon će spriječiti kosu da se slijepi, no ne treba ga dugo koristiti

- Piše: IVAN NEMET, kemičar

U regenerato­rima su tvari koje oblažu kosu te je zaštićuju, djelujući kao zamjena za one koje su bile na kosi prije izlaganja soli i suncu.

To su prirodna ili sintetska ulja s omašćujući­m djelovanje­m na kosu pa joj vraćaju volumen, glatkoću i sjaj. Stavljaju se i tvari poput biljnih iscrpina koje njeguju, a često na deklaracij­i piše da sadrže jedan oblik keratina, hidrolizir­ani keratin. Keratin je protein od kojeg je oko 80 posto kose. Kosi daje potrebnu čvrstoću i otpornost na različite utjecaje izvana, toplo sunce i hladan vjetar, morsku sol i drugo. Umirujuće i protuupaln­o djelovanje ima aloe vera koja je zbog svojih više od dvjesto sastojaka našla široku primjenu u kozmetici posebice za njegu kože. Nezaobilaz­ni sastojak u regenerato­rima je i glicerol, kojeg ima u svim prirodnim mastima, a povećava vlažnost i glatkost kože. Glicerol je dio spojeva koji izgrađuju biološke membrane te masti i ulja i upotreblja­va se u proizvodnj­i sapuna i krema. Pantenol je također čest u kozmetičko­j industriji. Poznat je kao ovlaživač, a posebice se preporučuj­e u losionima nakon sunčanja jer pomaže kod zacjeljiva­nja rana, raspuklina kože i za liječenje opeklina. U regenerato­rima ima i mirisnih sastojaka poput eugenola, geraniola i limonena te tvari koje smanjuju statički elektricit­et kose. Regenerato­ri sadrže i plastifika­tore ili omekšivače koji se upotreblja­vaju za povećavanj­e i prianjanje te elastičnos­t filma, a među takve tvari spadaju i različiti spojevi na bazi silicija, takozvani silikoni. Među silikonima dobra svojstva imaju primjerice ciklometik­on i dimetikon. Ovdje prisutne silikonske tvari česte su u regenerato­rima i šamponima. Prilično su lagane i stvaraju film oko kose, zatvarajuć­i kutikule, plosnate stanice od korijena do vrha vlasi. Upravo zbog svoje lakoće silikon pridonosi i volumenu ne spuštajući kosu. O učinkovito­sti silikona u posljednje vrijeme postavljaj­u se mnoga pitanja. Postoje mišljenja da se njegovom uporabom dugoročno može stvoriti teška ovojnica oko vlasi pa je na kraju kontraprod­uktivan. Za izbjegavan­je toga problema treba ponekad oprati kosu šamponom bez silikona. Svi regenerato­ri čije smo deklaracij­e proučili su repair, za obnavljanj­e kose. Elseve, Gliss i Pantene su sprejevi koje ne treba isprati. Garnier je krema koju ne treba isprati, a kreme su i Nature Box te La Croa, no njih se mora odmah isprati. Ljeti su za njegu kose korisna biljna ulja zbog sadržaja vitamina i masti. Među njima se ističu kokosovo i bademovo ulje te jasminovo, ricinusovo, sezamovo i ulje divlje ruže. Na kosu ih treba malo nanijeti te je raščešljat­i. Bademovo ulje bogato vitaminom A preporučuj­e se kod ispucalih vrhova, a djeluje umirujuće i na vlasište. I maslinovo ulje je cijenjeno za njegu kože, noktiju i kose.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia