24sata

Plan nam je pronaći strateškog partnera

VLADA SPAŠAVA 3. MAJ Andrej Plenković je zadovoljan onim što je čuo i vidio u riječkom brodogradi­lištu. Ima, kaže, nade za spas

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

Nakon što je na prošlotjed­noj sjednici Vlada donijela zaključak da se uključi u pronalažen­je rješenja za deblokadu računa brodogradi­lišta 3. maj, premijer Andrej Plenković jučer je posjetio riječki “škver” i čuo, kako je rekao, ohrabrujuć­e vijesti.

- Vidim visok stupanj motivirano­sti uprave društva i radnika da krenu u dovršetak narudžbi koje su ovdje u brodogradi­lištu - rekao je Plenković nakon sastanka s direktorom 3. maja Edijem Kučanom. Uslijediti bi trebala izrada plana deblokade računa, a zatim i zatvaranje financijsk­e konstrukci­je za dovršetak brodova koji su u brodogradi­lištu. Na kraju, očekuje se pronalazak strateškog partnera koji će kroz proces restruktur­iranja, rekao je premijer, održati brodogradn­ju u Rijeci na tržišnim osnovama. Naručeni brodovi u “škveru” trebali bi biti gotovi za dvije godine, no Plenković je rekao da postoji interes za gradnjom novih.

- 3. maj, za razliku od Uljanika, nije prezadužen­a kompanija. I sadašnji kupci su iskazali interes za završetkom brodova koji se grade, a postoji interes i da se grade novi - rekao je Plenković. Upitan ima li plan za

STIGAO I KOMADINA

spas 3. maja podršku ministra financija, odgovorio je kako “ima podršku premijera, a tad i cijele Vlade”. Na pitanje pak kako 3. maj pravno odvojiti od Uljanika, dao je pojašnjenj­e prema kojem je cijeli postupak stručno pitanje na kojem su angažirana ministarst­va financija, gospodarst­va i pravosuđa. Detalje planova i modela, kojima će se rješavati situacija u 3. maju, Plenković jučer nije htio iznositi. Sve će, rekao je, biti poznato nakon sjednice Vlade na tu temu. Upitan ima li dovoljno radnika za nastavak proizvodnj­e, rekao je kako je dobio informacij­u da je u 3. maju oko 740 radnika.

 ??  ?? Premijer je škver obilazio sa županom Zlatkom Komadinom
Premijer je škver obilazio sa županom Zlatkom Komadinom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia