24sata

OPASNI TRIGLAV

U deset godina Triglav je odnio 29 života, a Stipe Božić upozorava: “Opreza nikad dosta”

- Piše: ANAMARIJA BURAZER

Triglav je vrlo strma i visoka planina. Na tim strminama vrebaju mnoge opasnosti, a najčešće se događa da se čovjek posklizne ili da se nešto pod njim odlomi. To nekad ne mogu izbjeći ni najspremni­ji i najiskusni­ji planinari.

Kaže nam to iskusni hrvatski alpinist, član HGSS-a, snimatelj i putopisac Stipe Božić. Sam je Triglav svladao barem desetak puta te se penjao i po iznimno zahtjevnoj sjevernoj stijeni.

- Većina nesreća je pri silasku jer ste tad puno umorniji nego što ste bili pri usponu. Uz to, čovjek nije anatomski dobro građen za spuštanje po strminama jer ne vidimo dobro gdje gazimo i u neprirodno­m smo položaju – objasnio je Stipe. Zadnji put je ovih opasnih 2864 metra nadmorske visine svladao prije 15 godina.

- Nisam prisustvov­ao ni jednoj nesreći ondje, a planinara koji je, nažalost, u subotu na Triglavu ostavio život znao sam iz viđenja. Susretali smo se po planinama na Mosoru – kaže nam Stipe, koji je prije dva mjeseca bio u Nepalu i svladao vrh od 6200 metara. A što ljude vuče u planine, pojasnio nam je Stipe na svojem primjeru.

- Oduvijek stremim visinama. Volim biti blizu nebu, u tišini ili u društvu odabranih prijatelja s kojima dijelim tu ljepotu planina. Ondje čovjek ima vremena za sebe. Ovo je nekoristan sport ako gledate financije, ali za zdravlje i um čuda čini. Čovjek se planinareć­i osjeća zdravo, no opreza nikad dosta - kaže nam Stipe.

Iz Slovenske gorske službe spašavanja kažu nam da je u posljednji­h deset godina na Triglavu stradalo 473 ljudi. Među njima je bilo 86 Hrvata. S Triglava se nikad kući nije vratilo 29 planinara. Naš Slaven Sučević (49), koji je ondje poginuo u subotu, bio je treća hrvatska žrtva Triglava.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia