24sata

Čašom pive ili limunadom okrijepit će se i Riječani ili njihovi turisti - za svaku skupljenu čašu čikova ili vrećicu plastičnog smeća s plaža Kantride. Organizato­ri, nekoliko barova na plažama, pozvali su sugrađane da čuvaju vlastitu prirodu i more, i pla

-

Udruga Vlašići s otoka Paga protiv zagađenja plaža bori se besplatnim papirnatim pepeljaram­a na plažama, rješavajuć­i tako na najjednost­avniji način ovaj veliki problem. Ove su godine taj odličan projekt uveli i u gradu Hvaru. Pepeljare mogu biti jednokratn­e ili višekratne te su biorazgrad­ive i jednostavn­e za sastavljan­je.

ZATAKNITE PEPELJARU U PIJESAK

Lako ih je koristiti. Unutra se stavi pijesak, a pepeljare se zabodu u pijesak ili šljunak da mogu stajati. Nakon što se napuni opušcima, pepeljara se izvadi iz pijeska. Pijesak koji je unutra iscuri kroz rupice, a opušci se s pepeljarom bacaju u kantu za smeće. Pohvalno je i da pojedinci brinu o okolišu, osobito kad u te akcije uključe i djecu. Puljanka Jana Milin Herceg, ponukana prekomjern­im brojem čikova na Tomislavcu, animirala je djecu da se natječu tko će ih više skupiti.

- Tamo sam svaki dan u popodnevni­m satima jer imam malu bebu koja sa svakim svojim korakom zgrabi jedan opušak. Shvatila sam da ima previše opušaka u parku u kojemu ujedno ima i jako puno djece. Jedan od dječaka je bacio jedan papirić pa sam mu rekla kako znam da nije namjerno i stvarno ga je odmah podigao. Glasno sam ga pohvalila, na što su mnoga djeca pozitivno reagirala i to je bio okidač da ih pitam ako žele u ponedjelja­k - Razgovaral­i smo i o štetnosti pušenja i zagađivanj­u okoliša te smo, bez obzira na to što su toga djeca svjesna, napravili veliku stvar. Obožavam djecu jer su iskreni, neoptereće­ni i uvijek spremni pomoći. Nadam se ubrzo novoj akciji, u koju bih voljela uključiti i roditelje pa da se zajedno družimo i čistimo dok šetamo. Imamo predivan grad i građane tako da vjerujem da će biti odličan odaziv - zaključuje Puljanka uz napomenu da je neizmjerno zahvalna na medijskoj popraćenos­ti jer se samo tako može potaknuti i druge u Hrvatskoj da kroz igru i volontiran­je naprave - čuda.

 ??  ?? Papirnate (kartonske) pepeljare napune se pijeskom i - opušcima
Papirnate (kartonske) pepeljare napune se pijeskom i - opušcima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia