24sata

TOP 10 MUSKOVIH OSTVARENJA

-

SPACEX Svijetu su donijeli nekoliko inovacija, poboljšali neke stare tehnologij­e, stvorili Raptor raketni motor. Čak su sudjeloval­i u opskrbljiv­anju NASA-inih astronauta na svemirskoj postaji.

TESLA MOTORS To je kompanija koja je postojala i prije Elona Muska, ali su bili u velikim financijsk­im problemima. Musk ih je kupio 2008. i stvorio poznatu marku električni­h automobila.

PRVI AUTO U SVEMIRU Musk je prošle godine spojio SpaceX i Teslu u jedan veliki uspjeh. Raketa je na sebi ponijela Teslu, koji je tako postao prvi auto u svemiru.

PRVE MILIJUNE ZARADIO S 24 Pohađao je dva sveučilišt­a. Jedno u Kanadi, a drugo u SAD-u. Završio je ekonomiju i fiziku. S 24 godine osnovao je kompaniju Zip2, a četiri godine poslije ju je prodao za čak 340 milijuna dolara.

S 12 NAPRAVIO IGRICU Sam je sebe s 12 godina naučio programira­ti pa je tako i napravio kompjutors­ku igricu Blastar. Prodao ju je jednome magazinu za 500 dolara. Blastar se danas može igrati na internetu.

FALCON Iako je osmišljena u SpaceX-u, ova raketa je uspjeh sam po sebi. Ima motore koji se mogu ponovno koristiti, tj. nakon lansiranja raketa se može vratiti u atmosferu i sletjeti vertikalno.

PAYPAL Nakon što je prodao Zip2, Musk je novac uložio u osnivanje kompanije X.com. Ta kompanija se kasnije udružila s još jednom kompanijom i nastao je PayPal, jedan od najpoznati­jih internetsk­ih servisa za plaćanje i transfer novca. Prodali su ga eBayu.

HYPERLOOP TUNELI Elon Musk putujući u Los Angeles automobilo­m zapeo je u prometnoj gužvi. Došla mu je tad ideja da ispod grada napravi tunele. Zamisao je da ljudi ne idu kroz grad, nego da se automobilo­m uvezu u jednu kabinu koja ih spušta pod zemlju i potom tunelom šalje brzinom od 250 km/h na odredište. Ima ideju i za kabine samo za putnike.

ELECTRIC JET Iako je ovaj projekt tek u začetku, Musk ozbiljno radi na njemu. Radi se o zrakoplovi­ma koje bi mogli pokretati električni motori. Već je razradio koncept, a zamisao je da zrakoplovi uz pomoć propelera mogu poletjeti vertikalno i letjeti nadzvučnom brzinom.

SOLARCITY Ovu kompaniju su osnovali Muskovi rođaci, a on im je pomogao. SolarCity se bavi ugradnjom solarnih ploča, a trenutačno su druga najveća kompanija u SAD-u koja se time bavi.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia