24sata

Od svježe iscijeđeno­g soka cikorije, koji djeluje rashlađuju­će, prave se oblozi koji se stavljaju na kapke. Pomažu kod umornih očiju, kao i kod podočnjaka

-

ČAJ OD CIKORIJE

Pripremite od 13 do 30 g mješavine korijenja, listova i cvjetova cikorije. Stavite u litru vode i kuhajte pet minuta. Pijte po šalicu čaja prije ručka i večere. Ovaj čaj pomaže protiv tegoba s jetrima i bubrezima, naticanja, povraćanja, usporene probave te nadimanja.

MJEŠAVINA ZA ŽIVCE

Potrebno vam je 20 g korijena odoljena, 20 g listova matičnjaka, 20 g listova metvice, 20 g rutvice i 20 g cikorije. Usitnjeno suho bilje pomiješajt­e i stavite u staklenku. Pri pripremi čaja žličicu mješavine prelijte hladnom vodom, zakuhajte i lagano kuhajte od 5 do 10 minuta. Ostavite pokriveno pet minuta i procijedit­e. Pijte toplo, triput na dan.

ČAJ ZA KRVOTOK, JETRU I BUBREGE

Pripremite 20 g korijena cikorije, 20 g preslice, 20 g gospine trave, 20 g matičnjaka i 20 g plodova borovice. Pomiješajt­e sve sastojke i stavite u staklenku. Pripremite čaj tako da stavite od 1 do 2 žličice u 250 ml vruće vode, ostavite da odstoji deset minuta i procijedit­e. Pijte od dvije do tri šalice na dan prije jela za regulaciju rada jetara, krvotoka, bubrega i živaca.

ČAJ PROTIV AKNI

Potrebno vam je 10 g korijena cikorije, 10 g korijena maslačka, 10 g listova koprive, 10 g listova matičnjaka i 10 g cvjetova nevena. Pomiješajt­e sušeno bilje i stavite ga u staklenku. Čajnu žličicu mješavine prelijte šalicom hladne vode, zakuhajte i lagano kuhajte pet minuta. Ostavite da pokriveno stoji deset minuta i procijedit­e. Pijte čaj dvaput na dan, ujutro i navečer.

VINO OD CIKORIJE PROTIV DEPRESIJE

Potrebno vam je 20 g korijena cikorije, 20 g cvjetova cikorije, 10 g miloduha, 10 g listova matičnjaka, mahuna vanilije, od 3 do 4 žlice smeđeg šećera i 1 l crnog vina. Usitnjeno suho bilje stavite u staklenku široka grla. Dodajte nasjeckanu mahunu vanilije i smeđi šećer te prelijte vinom. Staklenku dobro zatvorite i ostavite da odstoji dva, tri tjedna na toplom, uz svakodnevn­o protresanj­e. Tekućinu procijedit­e, a biljke dobro istisnite. Vino ulijte u staklenu bocu i dobro zatvorite. Pijte od dva do tri puta na dan po likersku čašicu.

ČAJ ZA SNIŽAVANJE TEMPERATUR­E

Pripremite žličicu korijena cikorije i žličicu kore vrbe. Usitnjeno suho bilje prelijte šalicom hladne vode, zakuhajte, maknite s vatre i ostavite da pokriveno odstoji od 10 do 15 minuta. Pijte dvije, tri šalice čaja na dan.

ČAJ ZA BOLJU PROBAVU

Potrebno vam je 30 g korijena cikorije, 20 g korijena maslačka, 20 g podanaka iđirota, 20 g plodova anisa i 20 g plodova komorača. Pomiješajt­e sve sastojke i stavite u staklenku. Žlicu čajne mješavine prelijte kipućom vodom, pokriveno ostavite da odstoji sat, dva i procijedit­e. Pijte nezaslađen­o, dvaput na dan - ujutro i navečer prije jela. Ostavimo da se ohladi i skrutne pa lagano rastopimo i ohladimo. Postupak ponovimo još dva puta i ocijedimo.

ZAMJENA ZA KAVU

Korijen iskopan u jesen opere se, očisti, izreže na komadiće i osuši u pećnici. Čuva se u papirnatoj ambalaži, na toplom i suhome mjestu. Dio koji ćemo koristiti za kavu dodatno prepržimo u pećnici da malo potamni. Ohladimo, meljemo u mlincu za kavu i koristimo umjesto kave.

GLAVOBOLJA

Cikorija pomaže kod upornih glavobolja tako što se od svježih listova napravi sok, pomiješa s malo vinskog octa i stavi kao oblog na glavu. Svježi sok pomaže i kod opadanja kose

BACHOVE KAPI

U alternativ­noj medicini, esencija cvijeta cikorije preporučuj­e se onima koji se pretjerano brinu o tuđim problemima. Gradi emotivnu sigurnost kako bismo mogli voljeti bez straha od napuštanja.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia