24sata

Prvi na respirator­u koji je dobio lijek

SVI ĆE DOĆI NA RED Nakon dvije godine borbe, Mate Alapić (10) primio je lijek Spinrazu. Već jučer je drugo dijete primilo prvu dozu

- Piše: ANAMARIJA BURAZER

Puno suza sam progutala, no neke nisam mogla zaustaviti da ne poteku. Nakon dvije godine borbe, kad je prošli tjedan stigao s Rebra poziv za mojega sina, bila sam posebno pod stresom. Osjećala sam da smo došli do cilja, a onda se javio strah hoće li sve ići po planu i hoće li liječenje djelovati...

Kaže nam to Ana Alapić, majka Mate (10), predsjedni­ca udruge Kolibrići. Ona je u dvogodišnj­oj borbi da sva djeca i odrasli koji boluju od spinalne mišićne atrofije (SMA) dobiju skupocjeni lijek preko HZZO-a najviše bila izložena pritiscima. S jedne strane se borila sa svojim problemima, brinula o teško bolesnom sinu, a s druge se brinula za sve ostale, bila svima na raspolagan­ju, organizira­la prosvjede i komunicira­la s medijima. Radovala se svakoj dozi koju je primilo prvih dvanaestor­o djece. No cilj je bio da i djeca na respirator­ima, kao i odrasli oboljeli, dobe priliku da se liječe Spinrazom. Borba, u kojoj su je prvi pratili 24sata, završila je sredinom srpnja. Njezin Mate je prvo dijete sa SMA na respirator­u koji je primio lijek.

- Mate se malo prestrašio bijelih kuta i igala, no liječnici i osoblje na Rebru zaista su bili divni. Sve je trajalo oko pola sata, s time da je u bolnicu primljen dan ranije, u utorak, kako bi napravili sve prethodne pretrage - pojasnila nam je Ana. Mate je gledao crtiće kako bi mu vrijeme brže prošlo.

- Kod Mate je problem što ima kifoskolio­zu zbog napretka bolesti pa je zahtjevno bilo iz prve pogoditi leđnu moždinu jer se tako daje lijek. No doktorica Barišić je vrhunski to iz prve izvela - rekla je Ana posebno hvaleći sve osoblje bolnice. - Nakon Mate, već jučer je drugo dijete primilo prvu dozu. I svi će doći na red. Nakon djece, kojih je ukupno 50-ak, s liječenjem kreću i odrasli. Još se točno ne zna koliko ih ima - pojasnila je Ana. U bolnici se susrela s Marinom Bartulović Rogošić, majkom Nore (4), koja također počinje s primanjem lijeka. Ana kaže da se u svoj muci koju su prolazile i prolaze izrodilo nešto lijepo: “Zbog Spinraze i naše djece smo se upoznale i iz toga se rodilo jedno lijepo prijateljs­tvo...”.

“TJEDAN DANA SAM SVIMA ŠUTJELA O POZIVU DA SE NEŠTO NE IZJALOVI”

Ana Alapić, koja je u srijedu vodila sina na prvu dozu lijeka

“SVI OBOLJELI ĆE DOĆI NA RED I NA REBRU ZAISTA RADE PUNOM PAROM” kaže Ana, koja je i predsjedni­ca udruge Kolibrići

 ??  ?? Ana i Marija su majke oboljele djece koja su dobila priliku za bolji život
Ana i Marija su majke oboljele djece koja su dobila priliku za bolji život
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia