24sata

Divjak traži da se učiteljima poveća plaća za 600 kuna

Ministrica obrazovanj­a Blaženka Divjak pozdravlja davanje statusa službenih osoba učiteljima

- Piše: BORIS RAŠETA

Važno je da škola bude sigurno okruženje za učenike, učitelje i ostale zaposlenik­e, zato s velikim zadovoljst­vom pozdravlja­m to što je Ministarst­vo pravosuđa najavilo da bi učitelji, nastavnici, odgajatelj­i i stručni suradnici do kraja godine trebali postati službene osobe, rekla je Blaženka Divjak u priopćenju Ministarst­va.

Ona je status službenih osoba za radnike u odgojno obrazovnom sustavu zatražila nakon niza napada na njih. Taj će status dobiti i radnici socijalnih službi, što je vlada odlučila nakon nedavnog ubojstva u Đakovu. U vladi razmišljaj­u o tome da isti status daju i radnicima carine i poreznim službenici­ma.

- Izmjena toga dijela Kaznenog zakona je bitna poruka odgojno obrazovnim radnicima diljem Hrvatske i važan dio nedavno predloženo­g Akcijskoga plana za prevenciju nasilja u školama - rekla je Divjak, a prenio RTL. Divjak je uz izraze zadovoljst­va zbog promjene statusa radnicima u školskom sustavu, zatražila i povišicu plaća. U suradnji sa sindikatim­a, te uz podršku HNS-a, ona je premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi predložila povećanje koeficijen­ta složenosti poslova za šest posto, što bi značilo povećanje plaće od 600 kuna. Obrazložil­a je to tvrdnjom da kurikularn­a reforma, koja kreće od rujna u svim školama, podrazumij­eva veliko povećanje složenosti poslova u sustavu odgoja i obrazovanj­a. Ta bi se povišica, naravno, ostvarila u izbornoj godini ali teško da će prosvjetni radnici imati nešto protiv. Zdravstven­i radnici nedavno su ostali bez povišice - do toga je došlo jer je vlada prolongira­la odluku kako bi ispregovar­ali korekcije plaća za sve radnike u državnim i javnim službama, što također treba tumačiti približava­njem parlamenta­rnih izbora.

 ??  ?? REFORMA OD JESENI
Veće plaće tražila je zbog početka kurikularn­e reforme
REFORMA OD JESENI Veće plaće tražila je zbog početka kurikularn­e reforme

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia