24sata

‘Dok smo živi, brinut ćemo i tražiti Dinu’

ZAVJET MAJCI Đurđa Simić, Dinina majka, preminula je 2017. godine. Pred smrt je Marinu Petrin Horvatić zamolila da zadrži uspomenu na njezina sina Dinu

- Piše: ROMANA BILEŠIĆ

Dinina majka Đurđica teško se nosila sa sinovom pogibijom i nestankom. Bila je ponosna na sina, nije se dala slomiti. Nadala se da će naći barem jednu kost. Vjerovala je, tražila, dolazila u Jasenovac, kontaktira­la sa suborcima, kroz udrugu se trudila održati taj dignitet mrtvima.

Mislim da nam je svima pokazala put kako se nositi s tim. U trenucima kad se slomila, kad je bilo teško, govorila bi: ‘Samo da mi je jedna kost da je pokopam’, govori nam Zagrepčank­a Marina Petrin Horvatić (49). Majku nestalog Dine Simića upoznala je na zagrebačko­m groblju Mirogoj nakon što je pokopala brata.

DOŠAO, PRESPAVAO, POGINUO

Zajedno su odavali počast svim poginulim i nestalim polaganjem vijenaca. Marina i Dinina obitelj vremenom su se zbližile, a Dinina majka prije smrti zamolila je Marinu da u njezino ime traga za Dinom i promiče istinu. Dino Simić je poginuo 14. listopada 1991. godine u Jasenovcu, kad je sa suborcima upao u četničku zasjedu. Na mjestu je poginuo, no njegove posmrtne ostatke nikad nisu pronašli. To nam potvrđuje i Tomislav Čaušić Jabuka (53) iz Velike Gorice, koji se i 28 godina kasnije još sjeća i Dine i tog paklenog dana kad je položio život. - Dino je došao u postrojbu HOS-a večer prije napada, između 17 i 18 sati. Odmah sam ga zamijetio jer je djelovao fino, nije brbljao, vikao ni prijetio. Držao se pomalo rezerviran­o, možda zato što je znao da dolazi na jako teško ratište. Čim sam čuo da je iz Zapruđa, pristupio sam mu da vidim zna li koga od moje obitelji. Razgovaral­i smo pola sata. Jako mi se svidio taj simpatičan dečko, koji je bio vrlo nježan i uopće nije bio za tu ratnu gužvu - prisjeća se Jabuka prvog i posljednje­g susreta s Dinom. Već sljedećeg dana u sedam sati postrojba je dobila naređenje za napad. Cijela satnija, njih 130, s tenkom je krenula izvršiti zadaću. Prešli su rječicu Strug. Neprijatel­ja su očekivali tek kilometar dalje. No četnici su jako dobro znali da dolaze i gdje dolaze. Satniju je dočekalo njih 2500. - Tu je nastao pakao. Svi su tukli po nama, a mi nasred ceste. U nekoliko minuta imali smo toliko ranjenih da nismo znali kud bismo s njima. Zapovjedni­k je naredio povlačenje 400 metara unazad. Trebali smo prijeći rječicu Strug i zaleći u jarak. Dino i još petorica u tom su se trenutku izgubili govori Jabuka.

UŠLI RAVNO MEĐU ČETNIKE

Umjesto da se povuku sa svojima, došli su ravno među četnike. Bili su posvuda, gdje god bi krenuli.

- Nakon više sati povlačenja lijevo-desno, baš kod pružnog prijelaza u Jasenovcu, po njima su počeli pucati. Dino je odmah poginuo, četvorica su bili teško ranjeni. Jedini od njih koji je mogao hodati nije imao puno izbora - morao je zbrinuti četvoricu teško ranjenih, a Dino je na mjestu bio mrtav. Počeli su se povlačiti prema Glini, a mrtvog Dinu su ostavili kako bi spasili svoje živote svjedoči Jabuka. Oko 16 sati ranjenici su uspjeli dopuzati do naše linije. Jabuka i danas pamti taj prizor.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia