24sata

SVE ŽELJE SE OSTVARUJU U NOĆI PERZEIDA

- Piše: SNJEŽANA BABIĆ-VIŠNJIĆ NASTAVAK NA SLJEDEĆOJ STRANICI 

Svi znaju da zvjezdane noći služe za ispunjavan­je želja, a nema čarobnijih noći od onih krajem prve polovice kolovoza.

Po tisućljetn­om vjerovanju vaša će se želja ostvariti ako je izrazite dok gledate zvijezde padalice u narodu zvane suze Svetoga Lovre. One su najpopular­nije od brojnih padalica koje tijekom godine krase noćno nebo jer prizivaju romantična iskustva s ljetovanja. Stoga, vjerujete li da će vam se želja ispuniti ako je zamišljate gledajući zvijezdu padalicu, ne propustite izaći na otvoreno u noći na 13. kolovoza i podići oči prema nebu. Te će noći padalica biti napretek.

PLJUSAK ZAPALJENIH KRHOTINA

Može li zvijezda padalica doista pomoći u ispunjenju želje? Dužni smo vas upozoriti da ono što zovemo zvijezdama padalicama nisu zvijezde, iako im donekle sliče. To su meteori - bljeskovi meteoroida, malih krhotina kometa ili asteroida. Meteoroidi nastavljaj­u pratiti veća tijela od kojih su se odlomili istom putanjom i sagorijeva­ju u doticaju sa Zemljinom atmosferom.

Lovrine suze su jedan od meteorskih pljuskova koji tijekom godine zabljesnu nebeskim svodom kad Zemlja prolazi kroz skupinu svemirskih krhotina. Astronomi zovu taj meteorski pljusak Perzeidima jer naizgled dolazi iz zviježđa Perzeja. Meteori iz Perzeida potječu od kometa Swift/Tuttle, nazvanog tako po dvojici astronoma koja su ga otkrila u 19. stoljeću. Suze Svetog Lovre, odnosno Perzeidi, vidljivi su već od zadnje trećine srpnja, no najgušći su u noći na 13. kolovoza. Sad kad znamo da su Lovrine suze meteori, odnosno zapaljene krhotine kometa, formuliraj­mo preciznije gornje pitanje: ima li želja koju zamišljate dok gledate meteor povećanih izgleda za ostvarenje? Može li svemirski kamenčić koji sagorijeva u gornjem sloju atmosfere imati učinka na zemaljska zbivanja, osim tako da ne sagori do kraja i padne nekome na glavu?

TRADICIJA IZ DAVNINA

Teško bismo mogli odgovoriti potvrdno, ali mnogi nisu skeptični poput nas. Vjerovanje u čudesnu moć zvijezda padalica, odnosno meteora, uvriježeno je u mnogim krajevima svijeta. Prizor padalice može se činiti dobrim znakom i povodom za izražavanj­e želja jer je rijedak i kratka vijeka. Izreći želju u trenutku opažanja padalice značajan je izazov jer njezin bljesak iščezava jednako brzo kao što se pojavio. Zbog kratkovječ­nosti te prirodne pojave uvijek je moguće pronaći opravdanje za neispunjen­u želju. “Niste je izrazili u pravom trenutku dok je bljesak bio vidljiv. Više sreće idući put”, odgovorit će skeptiku onaj tko vjeruje u moć meteora da ispuni želju. Moguće je i da je želja “neprecizno izražena” ili da čovjek “nije dovoljno vjerovao u njezino ostvarenje”.

KAD BOGOVI PROVIRE S NEBA

Ne zna se kome je i kad palo na pamet moliti za ispunjenje želja u trenu pojave meteora, no izvjesno je da je grčki astronom Ptolomej u 2. stoljeću već ponudio objašnjenj­e veze između želja i bljeskova na nebu. Po njemu, zvijezde padalice izlijeću iz nebeskog svoda kad ga bogovi rastvore da provire i promatraju što rade smrtnici na Zemlji!

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia