24sata

Kako živjeti od prerade voća...

- Piše: DANICA PLANTAK

Velimir Murić iz Očure pokraj Lepoglave uzgojem kupina bavi se 32 godine. Prve sadnice obitelj je posadila još davne 1987. Prije 16 godina su obnavljali kupinjak te napravili terase između redova i sistem navodnjava­nja. Uskoro će u novu obnovu, što treba raditi otprilike svakih 15 godina. Od kupina rade vino, voćne likere i voćne rakije, a prije četiri godine su počeli i s proizvodnj­om džemova.

- Danas imamo kupinjak s 900 grmova sorte thorn free, koja je bez trnja. Posađen je na 275 metara nadmorske visine. Kad smo krenuli, mislili smo da s time nema puno posla, ali svaki dan četvero mora raditi kako bismo održavali takav kupinjak na trećini hektara - ispričao je Velimir. Najkvalite­tnije vino dobili su 2002., kad je bila velika suša. - Od kilograma kupina dobili smo između 3,8 i četiri decilitra vina. Takav nektar vjerojatno više nikad nećemo ponoviti - prisjeća se.

Kupina ima šest puta više C vitamina nego limun. Izvrsna je za pomanjkanj­e željeza u krvi. U njoj ima kalija, kalcija, fosfora, a kiselina iz kupine je vrlo slična našoj želučanoj i veže na sebe željezo koje ne pušta iz organizma.

BERBA KASNI ZBOG KIŠA

- Odlučili smo se za proizvodnj­u vina zato što su nam Varaždin i Zagreb kao tržišta daleko, a svježi plod kupine je jedan od najosjetlj­ivijih plodova i može izdržati najviše 30 sati nakon berbe prije nego što počne trunuti. Od ovoga ne možemo živjeti, samo nam je dopuna kućnom budžetu. Sve proizvode prodamo na kućnom pragu te na štandu u Trakošćanu i Jadranu. Supruga radi, a ja sam u mirovini ispričao je Velimir. Džemove radi s kćeri Patricijom. Kupine moraju oprati, ukuhavaju ih najmanje 10 minuta, a potom pasiraju, miču koštice i dodaju šećer. Berba kupina obično je u kolovozu pa na godišnji odmor mogu u prvoj polovici srpnja ili sredinom rujna. Ove godine im berba malo kasni jer je bilo previše kiše.

MANJI UROD, KRUPNIJI PLOD

- Nije dobro da pada kiša u vrijeme berbe jer tad kupine ostanu sitne. Danas i prije 20 godina je golema razlika u veličini. Kupina koja sazrijeva dok je sunce za dva je dana crna, zrela, krupna, slatka i puna soka. Ona pak koja pod maglom dozrijeva, također pocrni, ali joj trebaju dva dana dulje i kiselkasto­g je okusa. Ovih dana smo obrali prvih sto kilograma, koje ćemo koristiti za proizvodnj­u gljivice kvasca. Beremo ih svaka tri-četiri dana tijekom cijelog kolovoza, kako dozrijevaj­u. Jedne godine imali smo čak devet berbi - rekla je Velimirova supruga Štefica Murić. On ističe da im tijekom tih mjesec dana berbe kupine i listovi trepere pred očima navečer kad legnu. Inače, insekticid­e ne koriste već 25 godina. Jedan grm može, kažu supružnici Murić, dati i 10 kilograma kupina. Njima je najbolje kad s grma dobiju između pet i šest kilograma. Tad su plodovi krupniji.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia