24sata

KAVA DE VET KUNA PET METARA OD STRADUNA

TREBA PROŠETATI Istražili smo gdje domaći piju kavu u mjestima za koja tvrde da su za Hrvate preskupa. Pokazalo se da nisu sve cijene strašne

-

Libertina je kultni kafić u Dubrovniku unutar zidina. Pet metara je od Straduna, a kava stoji devet kuna pa ne čudi da u njega dolaze Dubrovčani, ali i glumci tijekom Dubrovački­h ljetnih igara.

Inače obična kava stoji 23 ili 25 kuna, koliko je u Caféu Festivalu na početku Straduna.

- U Festivalu je i zimi skupo, a nema ni popusta za nas domaće rekao je Dubrovčani­n. U Splitu će 60 kuna potrošiti par koji u kavani Lvxor popije kavu (24 kune) i Coca-Colu (30). Cijenu podižu čast da se sjedne na carski Peristil i uživa u pogledu na katedralu svetog Duje. U kultnoj konobi Tri volta, koja se danas zove Zalogajnic­a Dioklecija­n i također je unutar Dioklecija­nove palače, ista narudžba je gotovo triput jeftinija. Ni 50 metara zračne linije dalje od Lyxora kava stoji sedam, a Coca-Cola 14 kuna, no do zalogajnic­e treba znati i doći uskim splitskim kalama. Tamo je najviše domaćeg “svita”, a otkrivaju je i stranci kojima su pristupačn­e cijene hrane pripremlje­ne od domaćih namirnica po starim receptima važnije nego prestiž luksuznog Lvxora, čije ime ipak svi izgovaraju sa slovom “u”, a ne “v”. U Vodicama na rivi, u kafiću Makina, kava je 10, a Coca-Cola 23 kune. To je popularno mjesto kamo mnogi zalaze zbog dobre glazbe. Domaći su radije u stotinjak metara udaljenoj Viradi, koja je također na rivi, kava je tamo devet kuna, a Coca-Cola 19.

U Zadru, nekoliko desetaka metara od Morskih orgulja i Pozdrava Suncu, je Caffe bar Brazil. Ima terasu pod stablima, s pogledom na sve popularnij­e znamenitos­ti gdje se ujutro pije kava, a i popodne je teško pronaći slobodno mjesto. Coca-Cola stoji 25, a espresso 11 kuna. U Varošu, 500-tinjak metara od Brazila, je Arkada. U hladu platana Coca-Cola je 11, a espresso šest kuna. U Puli su razlike najmanje. Rustico bar Pula kultni je kafić na Giardinima. Kava je sedam, a Coca-Cola 17 kuna. Malo dalje, u kafiću Uliks, koji je također u centru, Coca-Cola je 19, a kava osam kuna. Slične cijene su i u Boleru, osam i 17 kuna.

U Poreču je najskuplje u ulicama koje vode prema znamenitoj Eufrazijev­oj bazilici. U Casablanci kava stoji 15, a Coca-Cola 30 kuna. Pogled je na prolaznike i gužvu. Puno bolji pogled, na more i jahte, u kafiću je General lounge na rivi. Tamo je kava 11, a Coca-Cola 26 kuna. Na najjeftini­ju kavu treba otići malo izvan Poreča, u industrijs­ku zonu, kraj centra za tehnički pregled vozila u kafiću Remont. Kratki espresso je sedam, a Coca-Cola 15 kuna. No pogled je na parkirališ­te. (gj, mm, hp, mk, dma, ig, il)

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia