24sata

Daruvarac je prvu noć imao cimera..

PRISTOJAN Tijekom suđenja je Darko Kovačević u pritvoru proveo sedam mjeseci. Zatvorska pravila zna i ponaša se prema njima

- Piše: VILIM CVOK

Prvu noć u zagrebačko­m zatvoru Remetinec Daruvarac je imao društvo. Ćeliju dijeli s još jednim zatvorenik­om, koji je također na odjelu dijagnosti­ke. Kovačević bi na tom odjelu trebao provesti do mjesec dana.

Pregledat će ga liječnici i psihijatri, vidjet će se kako se ponaša, provjeriti ima li s kojim od kriminalac­a, koji su trenutačno na izdržavanj­u kazne u nekom od zatvora, neraščišće­nih računa te na kraju upravi za zatvorski sustav u Ministarst­vu pravosuđa poslati prijedlog gdje bi trebao odslužiti kaznu. Zbog brutalnog premlaćiva­nja djevojke (18) i prijetnji Kovačević je pravomoćno osuđen na četiri godine zatvora. Budući da je u pritvoru, dok su mu sudili na Općinskom sudu u Zadru, proveo sedam mjeseci, trebao bi odslužiti još tri godine i pet mjeseci zatvora.

Prema Zakonu o kaznenom postupku, nakon što odsluži pola kazne može zatražiti prijevreme­ni otpust. On se ne odobrava po automatizm­u, no bude li se uzorno ponašao u zatvoru te ne bude li ulazio u sukobe s pravosudni­m policajcim­a i drugim zatvorenic­ima, mogao bi se već za godinu i pol naći na slobodi. “Uvijek se volio ku*čiti prema slabijima, a prema većim ribama imao je respekta”, tako je za Express bivši zatvorenik zadarskog zatvora opisao Daruvarčev­o ponašanje iza rešetaka.

S obzirom na njegove godine i kazneno djelo koje je počinio Kovačević bi, tvrde dobro upućeni izvori iz sustava, po svemu sudeći, trebao završiti u glinskom zatvoru. Poput Lepoglave, to je zatvoreni tip zatvora, no puno komforniji. Stare zgrade su renovirane, a sagrađen je i novi objekt. U ćelijama je manje zatvorenik­a, imaju bolje uvjete za održavanje higijene, a neki objekti imaju podno grijanje i klime.

 ??  ?? IMA ISKUSTVA Dobro zna sva pisana i nepisana pravila
IMA ISKUSTVA Dobro zna sva pisana i nepisana pravila

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia