24sata

STARINAMA Njezinu shabby chic carstvu

- Piše: DANIJELA MIKOLA

Blog Danijele Brkić o uređenju vrta proglašen je jednim od deset najboljih svjetskih blogova, ali i fotografij­e njezina vrta malo koga ostavljaju ravnodušni­m.

Još su nevjerojat­nije kad se zna da se vrt nalazi u srcu grada, u malom dvorištu u osječkom naselju Retfala. - Kuća u kojoj živim sagrađena je 1956. godine i kupila sam je jer je imala onaj starinski štih koji sam željela. Bila je prilično zapuštena. Imala je šupe i dodatne prostorije koje smo srušili. Kad se ‘ukazao’ prostor vrta, odmah sam ga htjela urediti u cottage stilu engleskog vrta, da bude prepun biljaka s puno ukrasnih detalja. Trebale su mi gotovo četiri godine da ga formiram, izgradim i popunim biljkama - kaže Danijela Brkić (44) iz Osijeka, kreativka koju ljudi znaju pod nadimkom Nely. Sad je tih 300-tinjak kvadrata popunjeno do zadnjeg komadića zemlje. Njezin zaštitnik znak je cvijet hortenzija. - Kad sam krenula saditi vrt, upoznala sam jednu staru baku koja je živjela u susjedstvu. Ona je nekad imala svoj cvjetnjak, ali ga više nije mogla raditi. Prepustila mi je sve stare biljke koje je imala, tako i hortenzije stare 30-40 godina. One su simbol bezbrižnog života, vrlo su romantične. Svidjela mi se ideja da spasim te stare vrste. Po njima sam i nazvala blog koji sam pokrenula 2011. godine. Tad baš nije bilo blogova, posebno takvih. Svaki dan sam pisala o onome što živim i vrlo brzo je blog dobio jako puno pratitelja - priča i dodaje kako je 2013. godine proglašen jednim od deset najboljih svjetskih blogova. To je, kako kaže, bilo veliko priznanje njezinu radu, posebno jer dolazi iz provincije i nikad to prije nije radila. Kao blogerica je poznatija vani

Staklena komoda zanimljivo­g izgleda koja krasi Nelinu kuhinju zapravo je starinski prozor star 120 godina skinut s jedne ruševne kuće. Prozor je ugradila u prostor u zidu i dobila unikatni ormar za čaše. Stol u kuhinji i svi ormarići su iz 1950-ih. Ukrasni drveni stolić u suncem okupanom kutku dnevne sobe s pogledom na zeleni vrt star je oko 130 godina. Nely ga je pokupila na nekoj hrpi odbačenih stvari u selu i prepoznala da se radi o drvenoj škrinji u kakvoj su nekad stare bake čuvale svoje nošnje i šlinganu rubeninu. Ta je škrinja pod rukama Nelina supruga dobila svoj novi život. - Kuća je uređena starim stvarima

SUPRUG JOJ POMAŽE

koje smo naslijedil­i, našli, kupili na sajmovima starina ili pak dobili na poklon od prijatelja koji znaju čime se bavimo pa nam zapravo pomažu u potrazi za takvim stvarima. Suprug je u vojnoj mirovini, ali odlično radi s drvetom, to mu je antistres terapija. Počeo je s izradama razne drvene ukrasne galanterij­e i namještaja, a sad se izvještio u restaurira­nju starih stvari. Postao je ozbiljan restaurato­r majstor. Kuću smo uređivali prirodnim materijali­ma jer tome uvijek težim. Uglavnom je uređena u shabby chic stilu, iako stalno nešto novo u njoj radimo priča Nely.

DRUGA LJUBAV - KUHANJE

Strast prema uređenju interijera odvela ju je i u profesiona­lne vode jer su je mnogi ugostitelj­i, vlasnici hotela, apartmana i kuća tražili da im uredi prostore.

- Nemam formalno obrazovanj­e o tome, jer sam pravne struke, no oni koji su bili u mojem domu i vrtu, vidjeli što radim, poželjeli su to isto kod sebe. Prvo je to bilo na razini savjetovan­ja, a onda smo i suprug i ja dobili ozbiljne ponude te odradili velike poslove. Sad sam se pomalo umorila i zasitila toga posla te imam nove projekte u glavi - vode me prema izradi dekoracija, možda organizaci­ji svadbenih svečanosti i slično. Mislim da sam stvarno dobra u tom sektoru - kaže Nely i dodaje kako je njezina druga ljubav - kuhanje.

 ??  ?? STARINSKI ŠTIH Stol u kuhinji i svi ormarići su iz pedesetih godina
STARINSKI ŠTIH Stol u kuhinji i svi ormarići su iz pedesetih godina
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia