24sata

Talijan koji je umro s mora slao poruku prijatelju: ‘Ovdje je raj...’

RENOVIRAN 2015. GODINE...

-

Ugljičnim monoksidom na brodu moguće se otrovati ako su cijevi auspuha od agregata bile neispravne, rekao je poznati hrvatski proizvođač brodova koji je htio ostati anoniman.

Objasnio je kako brodovi imaju agregate jer preko njih dobivaju struju. Iz agregata izlaze brojni štetni plinovi kroz auspuh. No ako brod nije bio redovito servisiran, tvrdi naš sugovornik, moguće da su te cijevi koje su trebale ispušne plinove odvesti van jednostavn­o zakazale te se kabina napunila ugljičnim monoksidom.

Plin je u narodu poznat pod nazivom “tihi ubojica” jer nema ni boju ni miris pa ga je gotovo nemoguće prepoznati. Uslijed trovanja ovim plinom nastaje efekt sličan gušenju.

PROBUDIO ODRASLE, NE I DJECU

- U 10 sati sam ušao u WC i našao Eugenija u kadi. Imao je razbijenu glavu - rekao je Mancuso i dodao da je potom uspio probuditi odrasle, ali ne i djecu koja su, kaže, već bila u komi. Eugenio je u kadi, navodno, ležao više od četiri sata.

Prije nego što su utvrdili da bi se moglo raditi upravo o trovanju ugljičnim monoksidom, stručnjaci su u utorak uzimali uzorke hrane s jedrenjaka Atlantia, na kojemu je boravila skupina Talijana, a provjerili su i hvarski restoran u kojemu su jeli. Talijanski mediji i tamošnje vlasti prate svaki korak istrage na Hvaru. Preminuli Eugenio Vinci (57) tamo je svima dobro poznat. Od 2013. bio je direktor društva Dico, koje upravlja nacionalni­m lancem diskontnih trgovina Tuodì. Prije toga je upravljao kompanijom Bioenergie, specijaliz­iranom za obnovljive izvore energije, a tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća bio je generalni direktor tvrtke koja je proizvodil­a legendarne talijanske traperice Pop 84, poznate u to vrijeme i u Hrvatskoj, a brend je bio sponzor splitskog košarkaško­g kluba u kojemu su tad bili Dino Rađa i Toni Kukoč. Vinci je sa suprugom Manuelom Fiasconaro (44) imao dvoje djece, a prema pisanju talijanski­h medija, ima još dvije odrasle kćeri iz prvog braka. One su, pišu Talijani, jučer trebale doći u Hrvatsku. Oglasio se i Paolo Di Laura Frattura, bivši predsjedni­k regije Molise, koji je bio Eugeniov prijatelj.

ČOVJEK ZARAZNOG OSMIJEHA

Poslao mi je poruku s mora prije nekoliko dana. Napisao mi je: ‘Ovdje je pravi raj, ti si još jedini koji radi’. Bio je tako sretan. Ne mogu vjerovati da ga više nema. Njegov odlazak je potpuno bizaran - rekao je Frattura. Dodao je da mu je Eugenio bio kao brat i da ga u zadnje vrijeme nije često viđao jer je Vinci zbog posla živio na relaciji Rim - Sicilija. Talijanski mediji pišu da je nesretni Eugenio bio veliki ljubitelj mora te da je imao i svoj brod. Opisuju ga kao čovjeka zaraznog osmijeha koji je bio iznimno cijenjen u društvu i kojeg su svi voljeli. Njegov prijatelj Bruno Mancuso, koji je u trenutku trovanja bio s njim na brodu, jučer je rekao da čekaju nalaze obdukcije kako bi tijelo mogli prevesti u Italiju. Jedrenjak Atlantia je u vlasništvu obrta Navis, potvrdilo nam je Ministarst­vo mora, prometa i infrastruk­ture. Zadnji je put renoviran 2015. Najam stoji 11.900 eura tjedno.

 ??  ?? Jedrenjak Atlantia dugačak je 21 metar, a tjedni najam stoji 11.900 eura. Zadnji put su ga renovirali 2015. godine. U vlasništvu je obrta Navis, koji se ne javlja na telefon.
Jedrenjak Atlantia dugačak je 21 metar, a tjedni najam stoji 11.900 eura. Zadnji put su ga renovirali 2015. godine. U vlasništvu je obrta Navis, koji se ne javlja na telefon.
 ??  ?? Mancuso je jučer otpušten iz bolnice
Mancuso je jučer otpušten iz bolnice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia