24sata

Uz gospinu travu glava ne boli, a koža vam sjaji

LJEKOVITO Čaj od gospine trave pospješuje san. Trudnice ga ne smiju piti, ali se mogu mazati kantariono­vim uljem protiv strija ....

- Piše: ANA VUKAŠINOVI­Ć

Iako je gospina trava (Hypericum perforatum) vrlo cijenjena u narodnoj medicini i pomaže kod jetrenih i žučnih tegoba, najbolje je istraženo njezino djelovanje protiv depresije.

Tad se najčešće u liječenju koriste čaj ili tinktura. Čak je i kliničkim ispitivanj­ima potvrđen utjecaj gospine trave na depresivna raspoložen­ja i lake do srednje teške depresije. Antidepres­ivno djelovanje nastupa polagano te se nakon dva tjedna primjećuju promjene. Tinkturu protiv depresije pripremite od 20 g svježe osušenih cvjetova. Prelijte sa 100 ml 70-postotnog alkohola. Pustite da odstoji najmanje dva tjedna i procijedit­e. Od dva do tri puta na dan uzima se od 20 do 30 kapi u pola čaše vode. Kura treba trajati od četiri do šest tjedana, no prije korištenja posavjetuj­te se s liječnikom te sa stručnom osobom, osobito ako imate težih problema s anksioznoš­ću.

Za čaj protiv depresije jednu do dvije žličice suhe gospine trave ostavite da stoji u vrućoj vodi deset minuta. Ujutro i navečer popijte po šalicu čaja. Za što bolje rezultate čaj treba piti od četiri do šest tjedana zaredom. Važno je istaknuti kako trudnice ne smiju piti čaj od gospine trave. Umanjuje i osjećaj iscrpljeno­sti, umora i bezvoljnos­ti. Pomaže i kod neutemelje­nih strahova i poremećaja spavanja. Uspješno se koristi i kod ljudi koji imaju teškoće sa spavanjem i koncentrac­ijom te se preporučuj­e i ženama u menopauzi. Kantarion je biljno ulje crvene boje koje se dobiva namakanjem cvijeta gospine trave (Hipericum perforatum) u djevičansk­ome maslinovu ili nekom drugom hladno prešanom ulju. Ovo se ulje smatra gotovo čudesnim jer uspješno umiruje ili čak liječi niz simptoma - od kožnih tegoba, poput akni, ožiljaka, opeklina od sunca, preko blage depresije pa do ginekološk­ih smetnji. Zbog toga je bočicu kvalitetno­ga kantariono­va ulja dobro imati u kućnoj ljekarni. Poslužit će za njegu kože i kose te kao podloga za masažu te za njegu i masažu novorođenč­adi. Regenerira kožu i hidratizir­a, smiruje upalne procese na koži (pretjerano sunčanje, ekcemi, dermatitis). Odlično je za sprečavanj­e stvaranja rana bolesnicim­a koji stalno leže. Zavoj s uljem stavlja se na najosjetlj­ivija mjesta, poput leđa, i potrebno ga je mijenjati nekoliko puta na dan.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia