24sata

Agregat stavili u strojarnic­u, a ne na palubu...

NEMA OSNOVE ZA PRITV0R Vlasnika (23) i kapetana (27) jedrenjaka na kojemu su se na Hvaru otrovali Talijani pustili su da se brane sa slobode

- Pišu: MATEO IVIĆ, VILIM CVOK

Vlasnik jedrenjaka izrazio je sućut obitelji preminulog Talijana. I sam je, kako je rekao njegov odvjetnik za RTL, pomagao unesrećeni­ma. I vlasnik i kapetan rekli su kako se nadaju da će dvoje otrovane djece, koja su životno ugrožena, biti dobro. Nakon ispitivanj­a pustili su ih da se brane sa slobode jer tužiteljst­vo smatra kako nema opasnosti da bi mogli pobjeći, utjecati na svjedoke ili ponoviti djelo.

AGREGAT MORA BITI NA PALUBI

Sumnjiče ih da su ugradili benzinski agregat sa zračnim hlađenjem u strojarnic­i broda, što je dovelo do istjecanja otrovnih plinova. Kako neslužbeno doznajemo, na agregatu su napisane upute da se takav agregat može koristiti samo na otvorenom prostoru. Oni su ga ipak smjestili u brodsku strojarnic­u, a navodno su osigurali i nesmetanu ventilacij­u zraka, ali to očito nije bilo dovoljno. Navodno su ugradili agregat koji su platili 5000 kuna, a na brodu je smio biti uređaj koji košta između 10 i 15 tisuća eura, piše Jutarnji. Naime, ‘Atlantia’ je drveni brod i plin se najvjeroja­tnije kroz pore broda probio do kabina u kojima je spavala nesretna obitelj. Djeca, brat i sestra, koji se i dalje bore za život u splitskoj bolnici spavala su poviše mjesta gdje je ugrađen agregat. A zašto agregat nije bio ugrađen na palubi, kako propisi nalažu, pitali smo mornara koji radi na sličnom brodu. - Vlasnici, ali i putnici sretniji su ako je agregat skriven u utrobi broda nego na palubi. Osim što smetaju u šetnji palubom i kvare estetski dojam, glavni je problem što su agregati bučni i gostima kvare odmor - rekao nam je mornar koji je želio ostati anoniman.

KLARIĆI SE UGUŠILI NA ‘ODISEJU’

Vještačenj­e broda nije dovršeno i istraga će odgovoriti na nerazjašnj­ena pitanja. Među njima i zašto je do trovanja došlo tek četvrtog dana plovidbe? Ugljični monoksid je bio koban i za supružnike Damira (45) i Katicu (48) Klarić. Njihova tijela je 30. listopada 2003. na 20-metarskoj jahti “Odisej”, privezanoj u Kraljevici, pronašao njihov prijatelj. Klarići su jahtu čuvali za vlasnika. Prema svemu sudeći, objavio je svojedobno Večernji list, noć su proveli na brodu. Cijelo vrijeme je radio pomoćni motor te je kabini, a navodno je bila povećana razina ugljičnog monoksida, koji ih je ubio.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia