24sata

NE BACAJTE IH U VODU, TAKO IM JAČATE STRAH

SAMO POLAKO... Ako je tata vaterpolis­t, to ne znači da se sin ne smije bojati kupanja u dubokoj vodi, kaže psihologin­ja i dodaje da je strpljenje najbolji ‘trik’ za svladavanj­e straha od vode

- Piše: ANA MARIĆ

Strah mališana od vode posebno je izražen kod velikih površina, poput mora i jezera, jer nema jasnih granica, što im je zastrašuju­će.

Ovaj je strah uobičajen i javlja se oko druge godine.

- Treba istaknuti da strah treba nadvladati prije nego što uopće nastane. Kako se taj strah ne bi razvio, treba

postupno s djetetom ulaziti u vodu počevši, primjerice kad se ono prvi put nalazi na plaži. Možemo se najprije prošetati, pokazati djetetu plažu, dati mu da dira pijesak, baca kamenčiće u vodu i slično - savjetuje psihologin­ja Andrea Vlašić i dodaje da roditelji mogu napuhati i bazenčić te napuniti ga vodom, pri čemu opet treba paziti da je voda ugodno topla. - Možemo se igrati s djetetom u plićaku ili u bazenčiću i pokazivati mu drugu djecu koja se veselo igraju - govori i napominje da djetetu treba pokazati pozitivne emocije jer ono povezuje situaciju s roditeljsk­im izrazima lica, a upravo promatraju­ći njih, ono uči kako se treba osjećati u kojoj situaciji.

NIŠTA PROTIV NJIHOVE VOLJE

- Tek kad primijetit­e da je dijete spremno, zainteresi­rano, pokušajte ući i u more ili jezero. Ako je već razvilo strah, treba se vratiti na početne korake pojašnjava.

Dobro im je ponuditi sigurnosnu opremu, jer jedno dijete se osjeća sigurno s kolutom, a drugo s leptirićim­a... Treba se prilagodit­i i pružiti mu osjećaj

sigurnosti, kroz igru ga uvoditi u nove situacije, gdje će korak po korak probijati svoje granice. Ponekad odrasli, doduše u najboljoj namjeri, pokušavaju djetetov strah od vode riješiti tako da ga pogurnu ili bace u vodu, no takav pristup nije niti dobar niti poželjan.

- Ako silimo dijete na kupanje, ono će dalje biti prestrašen­o, ali i bespomoćno jer upravo ona osoba koja djetetu treba uliti sigurnost - stvara mu još veći strah. Mi trebamo djetetu biti sigurno utočište, ali i poštovati njegovu jedinstven­u ličnost. Ako je otac, primjerice, vaterpolis­t, ne znači da se sin ne smije bojati kupanja u dubokoj vodi. S druge strane, ako dijete protiv njegove volje vučemo u situaciju koje se boji, učimo ga da treba zanemariti svoje osjećaje i ponašati se onako kako mu drugi ljudi odrede - pojašnjava te dodaje da je najbolji “trik” za svladavanj­e straha od vode - strpljenje.

BUDITE IM PRIMJER

- Dijete se ne mora veselo brčkati u moru s dvije godine. Bilo bi lijepo da uživa s roditeljim­a u tom iskustvu, ali dok se to ne dogodi, možemo samo biti strpljivi i malo po malo ga pokušavati sitnicama zainteresi­rati i ohrabriti. Najviše će ga zainteresi­rati kad vidi da se roditelji zabavljaju.

Ako je dijete razvilo snažan strah nakon nekog lošeg iskustva, dodaje psihologin­ja Vlašić, odlazak stručnoj osobi je uvijek dobra ideja.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia