24sata

Prvi simptomi trovanja: Boli glava i cijelo tijelo pocrveni

BRZA REAKCIJA Žrtvu treba čim prije izvući na zrak. Pritom treba paziti i na sebe - otvorite prozor

- Piše: ŽELJKA KRMPOTIĆ

Ugljikov monoksid je plin koji nastaje u procesu izgaranja, a prilikom udisanja veže se za krv i onemogućuj­e normalan protok kisika do organa. To vodi do fatalnih posljedica.

Naziva se tihim ubojicom jer je to plin koji žrtve najčešće ne prepoznaju na vrijeme jer nema nikakav miris ni okus. Ipak, izloženost njemu vodi do vrlo prepoznatl­jivih i specifični­h simptoma i posljedica. - Udisanjem ugljikov monoksid odmah ulazi u krvotok i veže se na hemoglobin i protein mioglobin. Hemoglobin je u cirkulacij­i, dok se mioglobin nalazi u tkivima, osobito u mišićima. Onog časa kad se veže za njih, ugljikov monoksid zauzima mjesto kisika i zbog toga prestaje prijenos kisika do organa. Kisik je nužan kako bi organi radili, a najosjetlj­iviji i u tim situacijam­a uvijek prvi na udaru je mozak - kaže toksikolog prof. Franjo Plavšić i dodaje da pritom vodi do odumiranja stanica i tkiva mozga, ali i drugih organa.

SVE TRAJE NEKOLIKO MINUTA

Upravo su prvi simptomi trovanja povezani s poremećaji­ma svijesti. Tako se na samom početku intoksikac­ije javljaju gotovo neizdrživ umor i pospanost, eventualno vrtoglavic­a.

- Bez obzira na to koliko su koncentrac­iju udahnuli, veliku ulogu u težini posljedica kod žrtve igra to koliko su dugo udisali plin. Nakon umora i pospanosti najčešće dolazi do nesvjestic­e, a sve se to odvija u samo nekoliko minuta, koliko je dovoljno da mozak ostane bez kisika. U tom periodu kod nekih se ljudi, ali ne kod svih, razvija crvenilo kože.

- Naime, tijekom svega toga srce radi i pojačano pumpa krv, pa se zato javlja i crvenilo koje se može vidjeti na cijelom tijelu. No to je samo usputni simptom. Ljudi najčešće od ovog plina stradaju u kupaonicam­a. Odu se tuširati i ništa ne primijete, osjete tek da im nije dobro i u sljedećoj su minuti već bez svijesti i ne stignu reagirati - pojašnjava. Uz nesvjestic­u počinje odumiranje tkiva. Stanična smrt je nepovratan proces, a uz mozak redom odumiru tkiva bubrega, jetre, srca i pluća. Riječ je o vitalnim organima čije otkazivanj­e vodi do fatalnog ishoda. - Ovisno o ukupnoj količini udahnutog plina, smrt može nastupiti vrlo brzo. Kod visokih koncentrac­ija to može biti u nekoliko minuta, a kod manjih koncentrac­ija riječ je o blažem trovanju, pa onda sve skupa može trajati i dulje. No bez obzira na to koliko udahnuo, kod svakog čovjeka posljedice mogu biti trajni invalidite­t, oštećenja organa ili smrt - istaknuo je toksikolog. Opasni plin prisutan je u većini domova jer nastaje kao produkt u procesu izgaranja.

- To znači da dolazi iz ispušne cijevi automobila, imamo ga u kuhinji ako kuhamo na plinski štednjak, dolazi iz peći na kruta goriva, iz kamina, iz izgaranja naftnih derivata, pa i u šumskim požarima ili požarima objekata. U slučaju da posumnjate kako se netko otrovao ugljikovim monoksidom, trebate misliti i na svoju dobrobit te najprije provjetrit­i prostoriju kako i sami ne biste stradali.

VAŽNA JE BRZA REAKCIJA

- Imali smo brojne slučajeve u kojima se čovjek otrovao i srušio se na radnome mjestu, a kad mu je kolega pritrčao u pomoć, i sam je pao pored njega. Vrlo je važno otvoriti vrata i prozore i ne izlagati se plinu. Žrtvu treba što prije izvući na svjež zrak, najbolje na ulicu ili u dvorište, te pozvati Hitnu pomoć - kaže. Prevencija je najbolji “lijek”. U trgovinama se mogu jeftino kupiti detektori monoksida, čijim postavljan­jem možete na vrijeme alarmirati ukućane. U sezoni grijanja važno je redovito čistiti dimnjake te paziti na ispravnost peći i drugih uređaja za grijanje te kupaonskih bojlera.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia