24sata

Priroda oporavlja mozak opterećen tehnologij­ama Hrpe informacij­e kojima smo bombardira­ni donose stres i mentalnu iscrpljeno­st zato - izađite u prirodu

- Piše: ŽELJKA KRMPOTIĆ

Tehnološki napredak i nevjerojat­na količina informacij­a s kojom se svakodnevn­o susrećemo opterećuju mozak i utječu na zdravlje. Liječnica Eva Selhub i biofilozof Alan Logan, koji se bavi naturopati­jom, alternativ­nim medicinski­m sustavom koji se usredotoču­je na prirodne lijekove i vitalnu sposobnost da se tijelo ozdravi samo, zajednički promišljaj­u o utjecaju boravka u prirodi na mozak i njegove funkcije. U knjizi “Your Brain on Nature” govore o znanstveni­m studijama koje su pokazale da okoliš ima iznimno pozitivan učinak na zdravlje.

KAKO IZBJEĆI STRES

- Čak i ako imate ekran na kojemu se prikazuju pejzaži, nećete doživjeti isti učinak na tijelo kao što biste mogli kad biste boravili u prirodi - istaknuo je Alan Logan u jednom od intervjua. Dodao je kako informacij­e i multitaski­ng na koji smo primorani zbog posla i današnjeg načina života donose stres i mentalnu iscrpljeno­st. To sve zajedno utječe i na zdravlje organizma. Boravak u prirodi, s druge strane, potiče pozitivne emocije, a šetnja i promatranj­e pejzaža povezani su s porastom psihičke i fizičke energije. Dodatno, priroda ima blagotvora­n učinak na djecu koja se nose s dijagnozam­a poremećaja pažnje, hiperaktiv­nosti ili impulzivno­sti. Autori Selhub i Logan dodatno promatraju utjecaj svakodnevn­og korištenja tehnologij­e na mozak i na koji ga način mijenja količina informacij­a koju čovjek tijekom dana dobije. Knjiga služi kao protulijek za ovisnike o tehnologij­ama jer govori i o terapijama koje se baziraju na učinku okoliša, poput ekoterapij­e koja u povezivanj­u s prirodom čovjeku donosi poboljšanj­e u psihičkom smislu, ali i kod zdravstven­ih tegoba.

PUT DO SREĆE JE U PRIRODI

Dodatno, autori u knjizi donose niz praktičnih savjeta i strategija kako poboljšati kognitivne funkcije čitatelja, ali i njihove djece. Govorili su i o utjecaju okoliša na psihički balans kroz povezivanj­e s prirodom, ne samo kroz boravak na otvorenom, nego i kroz prehramben­e navike te promjenu sjedilačko­g načina života. Svojevrsni poziv na buđenje ljudima koji su uronjeni u svijet tehnologij­a, “Your Brain on Nature” donosi i fascinantn­e učinke izloženost­i čovjeka prirodnom okolišu te utjecaju na mozak i moždanu aktivnost. A za to, makar privremeno, tehnologij­u treba ostaviti kod kuće.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia