24sata

Roziji: Uz kapi od eza lakše se diše 5

-

U slučaju konjunktiv­itisa na oči se stavljaju oblozi od hidrolata rimske i germanske kamilice i mirte – nakapajte ih na čistu vatu i držite neko vrijeme na očima. Dobro rješenje može biti i nekoliko kapi hidrolata lavande, savjetoval­a je dr. Ksenija Krajina Pokupec.

Nos se čisti biljnim kapima na bazi korijena bijelog sljeza: 2 žličice sljeza namočiti preko noći u šalici hladne vode, ujutro ga procijedit­i i kapati u nos, obilno i što češće. Već upaljene nosnice potapkajte rupčićem namočenim u ohlađeni čaj od kamilice i premažite mašću od kadulje i propolisa.

Nekim pacijentim­a pomaže inhalacija u prostoru u kojem se zadržavaju ili u kupkama. U aromalampi­cu dodajte malo vode i deset kapi eteričnog ulja eukaliptus­a ili lavande, bora ili jele, mandarine, mire. Za kupku u neka od tih ulja dodajte malo meda, mlijeka, vrhnja ili soli i promiješaj­te.

Sastojci za čaj su: Plod šipka 20 g, cvijet lipe 15 g, cvijet bazge 15 g, majčina dušica 10 g, cvijet kamilice 10 g, plod anisa 10 g, list paprene metvice 10 g, cvijet nevena 5 g i cvijet crnog sljeza 5 g. U litru hladne vode dodati 2 žlice čaja. Ostavite da vrije jednu minutu, neka odstoji još 5 minuta i procijedit­e.

1 žličica usitnjenog sjemena anisa,

3 dl čaja od kamilice, 6 dl meda, vitamin C u prahu. Vrućim čajem od kamilice preliti anis i med, promiješat­i dok se ne ujednači i poveže. Na vrh noža dodajte vitamin C. Spremite sirup u bocu i u hladnjak. Kod teže alergije svaka dva sata popiti 1 žličicu.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia