24sata

POJAČANJE Boro je učio od velikog Wengera

- Pišu: T. GABELIĆ, J. TOLIĆ

Nakon duge potrage Hajduk je pronašao rješenje za voditelja Akademije “Luka Kaliterna”. Riječ je o proslavlje­nom bivšem igraču Hajduka i dugogodišn­jem suradniku Arsenea Wengera, Bori Primorcu (64).

- Velika mi je čast biti tu, Hajduk je dio moga srca, najveći klub u Hrvatskoj. Ovo je velika obaveza, mislim da možemo učiniti navijače sretnim. Kad su me zvali, odmah sam bio spreman pomoći i napravit ću sve što mogu da imamo više igrača i u hrvatskoj reprezenta­ciji i u našoj momčadi, da radimo profesiona­lno. Mislim da imamo već dobre trenere, dosta je Hrvata među najboljim igračima na svijetu - kaže Boro.

DOŠAO U HAJDUK 1978.

Čitlučanin, rođen u Mostaru, došao je u Hajduk iz Veleža 1978. godine, bio je u zlatnoj generaciji koja je protiv HSV-a ispala u četvrtfina­lu Kupa prvaka 1980. Za Hajduk je kao obrambeni igrač odigrao 283 utakmice i zabio 53 gola te osvojio naslov prvaka bivše države 1979. Primorac je poznat i po tome što je zabio prvi gol u službenoj utakmici u povijesti Poljuda. Bilo je to na utakmici protiv Trabzonspo­ra 1979. u

Kupu prvaka. Baš je Luka Kaliterna, legendarni igrač “bilih” po kojemu je Hajdukova akademija nazvana, spustio bijeli barjak na stadionu sagrađenom za Mediterans­ke igre. Otišao je u inozemstvo 1983. Tri je godine bio u Lilleu, a četiri u Cannesu, gdje je završio igračku i počeo trenersku karijeru 1990. Trenerski talent brusio je u Francuskoj, bio je i u Valencienn­esu 1992. i 1993. pa kratko vodio reprezenta­ciju Gvineje Bisau. Zatim je imao trogodišnj­u avanturu u japanskom klubu Nagoya Grampus, gdje je bio pomoćni trener.

S WENGEROM JE BIO 21 GODINU

Dobio je 1997. godine poziv koji se ne odbija i postao pomoćnik velikom Arseneu Wengeru u Arsenalu, uz kojeg je ostao sve do prošle godine. Boro Primorac ima i stan u Splitu, ljeti je rado dolazio u grad podno Marjana. Iz Hajduka su ga često kontaktira­li vezano uz suradnju, ali nikad nije postojala

realna mogućnost da do nje i dođe zbog posla u Arsenalu. Sad je naslijedio Krešu Gojuna kao šef akademije.

- Cilj je stvarati dobre igrače, sposobne, da su odgojeni tako da vole klub, da su veliki u svakom pogledu - zaključio je legendarni Wengerov pomoćnik.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia