24sata

MINISTRICA SE ODMARA, CRKVA NE MIRUJE...

UDARCI Crkva ju je napadala kad se činilo da udžbenici iz vjeronauka neće biti besplatni, prisnažio im je i Bandić... VIMA I KAŽE: ‘TO NIJE DOBRA PORUKA JER ISPADA DA SU NEKI JEDNAKIJI OD DRUGIH’

- Piše: ANAMARIJA BURAZER

Zadaća javnog školstva je da bude neutralno i uravnoteže­no te omogući djetetu ostvarivan­je toga prava. Dakle, svatko ima svoju ulogu, i roditelji i škola, a najbolje je da surađuju za dobrobit djeteta.

Tako su pojasnili svoje stavove iz ministarst­va Blaženke Divjak na sve što se na Veliku Gospu moglo čuti s oltara. No Crkva i ministrica Blaženka Divjak već dulje ne mogu naći zajednički jezik. Još lani je kardinal Bozanić u svojem govoru isticao kako Crkvu treba uključiti u odgoj i obrazovanj­e.

- U vrijeme raznih reforma djecu i mlade ne smijemo ostaviti napuštene na njihovim putevima. Zadaća je na starijima, posebno roditeljim­a, a onda odgojitelj­ima i učiteljima da ih traže, pratimo, postavljaj­u pitanja, čuju njihove slutnje i snove, kako bi ih mogli učiti odgovornos­ti i ljubavi prema drugima - rekao je lani uoči Božića kardinal te dodao da ako odgoj i obrazovanj­e osposoblju­ju djecu i mlade za život, “a tako bi trebalo biti”, u njegovu provedbu treba uključiti sve relevantne institucij­e: obitelj, vrtiće, škole, društvo, Crkvu, kulturu... Ministrica mu je na to poručila da bi svatko trebao znati gdje mu završavaju ovlasti. - Školski sustav je uređen zakonom i Ustavom. Djeci moraju biti predstavlj­ane znanstvene činjenice tijekom obrazovanj­a. Škola ima i odgojnu komponentu koju mora ostvarivat­i s roditeljim­a. Uključivan­je Crkve moguće je u mjeri u kojoj to roditelji dopuštaju - rekla je tad. Prije dva mjeseca se opet raspravlja­la s Crkvom koja se žalila na diskrimina­ciju vjeronauka u školama. Zasmetalo ih je što Divjak u udžbenike koji se financiraj­u iz proračuna nije uključila udžbenike za vjeronauk. Ministriri­cu je žestoko napao i Bandić, ali je kasnije Plenković jamčio da će udžbenici za vjeronauk biti besplatni.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia